comscore
Tumpuan :
Dunia

Gempa Bumi Kuat 6.4 Richter Gegar Utara Filipina

Lokasi gempa bumi yang melanda utara Filipina.

MANILA: Gempa bumi berukuran 6.4 pada skala Richter menggegarkan utara Filipina malam tadi, menurut Jabatan Geologi Amerika Syarikat (USGS).

Bencana gempa itu menyebabkan penduduk yang cemas lari bertempiaran ke jalan raya serta kerosakan ketara pada sebuah bangunan hospital.

Kakitangan hospital menyatakan mereka memindahkan pesakit Hospital Memorial Mariano Marcos di bandar Batac, yang terletak kira-kira 60 kilometer (km) dari pusat gempa. Difahamkan, beberapa bahagian di hospital itu turut mengalami kerosakan.

Gambar siling yang runtuh di beberapa bilik di hospital tersebut serta puluhan pesakit yang duduk di kerusi di jalan masuk di luar bangunan hospital dimuat naik ke halaman Facebook rasmi khidmat bomba tempatan.

“Pihak berkuasa meminta mereka yang berada di hospital untuk meninggalkan bangunan tersebut bagi melakukan pemeriksaan keutuhan bangunan.

“Kakitangan hospital juga sudah menjalankan penilaian bagi tahap kerosakan yang dialami hospital tersebut,” kata kakitangan hospital, Tom Tabije kepada AFP menerusi telefon.

Setakat ini, belum ada laporan mengenai sebarang kerosakan atau kecederaan.

Gempa bumi yang melanda utara Filipina pada kedalaman 15.2 km, juga dapat dirasakan di kawasan sejauh ibu kota Manila, yang terletak 330 km ke arah selatan.

Gempa bumi kerap kali berlaku di Filipina memandangkan ia terletak di ‘Lingkaran Gunung Berapi Pasifik’, iaitu sebuah zon aktif secara seismik di mana plat tektonik kerap bertembung, serta kegiatan gunung berapi yang meliputi Jepun melalui Asia Tenggara dan merentasi lembangan Pasifik.-BERITA HARIAN

Loading...
Terkini