comscore
Tumpuan :
Dunia

Hampir 100 Starlinks ‘aktif’ di Iran – Musk

Elon Musk – Foto: Reuters

WASHINGTON: Hampir 100 terminal internet Starlink kini beroperasi di Iran, kata pemilik SpaceX Elon Musk pada Isnin.

Taikun itu berjanji untuk membawa rangkaian internet satelit ke negara itu pada September ketika pihak berkuasa Iran mengenakan sekatan akses yang semakin teruk, dalam satu kempen untuk mengehadkan maklumat mengenai protes yang berlaku di seluruh negara.

“Hampir 100 Starlinks yang aktif di Iran. Starlink mempunyai lebih daripada 2,000 satelit kecil yang mengorbit hanya beberapa ratus kilometer dari Bumi, menyediakan akses internet kepada pengguna di bawah,” katanya di Twitter.

Awal tahun ini, jutawan kontroversi Musk mendapat status wira di Ukraine selepas menghantar beribu-ribu terminal Starlink ke negara itu selepas pencerobohan Rusia.

Mesej Musk pada Isnin disiarkan sebagai tindak balas kepada video yang dikatakan diambil di Iran di mana kaum wanita dikatakan lebih bebas untuk berpakaian.

Ia merujuk kepada bantahan yang melanda Iran dan dunia selepas kematian wanita Iran-Kurdish berusia 22 tahun, Mahsa Amini pada September lalu berikutan penahanannya di Tehran kerana didakwa melanggar kod pakaian ketat negara itu untuk wanita.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Iran menahan 14,000 orang, dan membunuh 469 penunjuk perasaan menurut Hak Asasi Manusia Iran (IHR) yang berpangkalan di Norway.

Badan keselamatan tertinggi negara itu pada awal Disember memberikan jumlah korban lebih 200 orang, termasuk pegawai keselamatan.

Pihak berkuasa mengehadkan akses kepada Instagram dan WhatsApp sehingga musim luruh ini selain menyekat aplikasi seperti Google Play serta Rangkaian Peribadi Maya (VPN) dalam usaha memintas sekatan akses tempatan.

Rakyat Iran lama menggunakan VPN untuk mengakses laman yang disekat di Iran malah pegawai kerajaan termasuk menteri luar mempunyai akaun Twitter walaupun ia disekat di negara itu. – AFP

Loading...
Terkini