comscore
Tumpuan :
Dunia

India uji peluru berpandu yang mampu bawa pelbagai kepala peledak

Foto fail Reuters

NEW DELHI: India menjalankan ujian penerbangan pertama sistem peluru berpandu yang mampu membawa pelbagai kepala peledak.

Agni-5 dengan teknologi sistem kenderaan masuk semula bebas sasar berganda (MIRV), telah diuji dari sebuah pulau di negeri Odisha.

“Pelbagai stesen telemetri dan radar mengesan dan memantau MIRV. Misi itu mencapai parameter yang direka bentuk,” menurut Kementerian Pertahanan.

India telah membangunkan pelbagai peluru berpandu canggih sebagai sebahagian daripada program pembangunan peluru berpandu bersepadu selama beberapa dekad.

Ia berjaya menguji Agni-5, peluru berpandu balistik yang berkemampuan membawa kepala peledak nuklear sejauh 5,000km, pada Oktober 2021.

MIRV pertama kali dibangunkan pada awal 1960-an untuk membolehkan peluru berpandu menghantar pelbagai kepala peledak nuklear ke sasaran berbeza, menurut Pusat Kawalan Senjata dan Pengawalan Senjata yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS).

Negara-negara yang menggunakan peluru berpandu MIRV ialah AS, Britain, Perancis, China dan Rusia manakala Pakistan menguji peluru berpandu balistik jarak sederhana dengan teknologi MIRV pada 2017.  — BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini