comscore
Tumpuan :
Dunia

Israel benarkan warganya kembali ke Tebing Barat

BAITULMAQDIS: Tentera Israel meluluskan kebenaran untuk warganya kembali ke tiga bekas penempatan di Tebing Barat yang sebelum ini mereka dilarang masuk pada 2005, kata Kementerian Pertahanan Israel.

Tiga penempatan berkenaan adalah Sa-nur, Ganim dan Kadim yang terletak berhampiran bandar Jenin dan Nablus di Palestin yang kedua-duanya merupakan kubu kuat kumpulan kepada Pejuang Hamas di utara Tebing Barat.

Penyelesaian keempat, Homesh, dibenarkan masuk tahun lalu selepas Parlimen meluluskan pindaan yang dipanggil sebagai undang-undang pemisahan 2005.

Kebenaran daripada tentera yang mempunyai kawalan keseluruhan Tebing Barat diperlukan untuk sebarang pemulangan ke tiga bekas penempatan yang lain.

Tentera mengumumkan bahawa mereka akan mengiktiraf negara Palestin secara rasmi, ketika serangan tentera Israel terhadap Pejuang Hamas di Semenanjung Gaza.

Keputusan itu diambil walaupun terdapat tekanan antarabangsa terhadap Israel untuk mengekang perluasan penempatan di Tebing Barat, yang dimahukan rakyat Palestin sebagai teras negara merdeka demi masa depan bersama Gaza.

“Pegangan Yahudi di Yudea dan Samaria menjamin keselamatan, pemakaian undang-undang untuk membatalkan pemisahan akan membawa kepada pembangunan penempatan dan memberikan keselamatan kepada penduduk kawasan itu,” kata Menteri Pertahanan Israel, Yoav Gallantl.

Pindaan undang-undang pemutusan hubungan pada tahun lalu dilihat sebagai membuka jalan untuk mewujudkan semula penempatan bekas Tebing Barat yang dipindahkan pada 2005 di bawah rancangan yang diselia oleh bekas Perdana Menteri, Ariel Sharon.

Kebanyakan penempatan di Tebing Barat tidak terjejas selain empat yang kini boleh diakses semula.

Lebih 500,000 peneroka Yahudi kini dianggarkan tinggal di Tebing Barat, sebahagian daripada wilayah yang ditawan Israel dalam perang Timur Tengah 1967, dengan 200,000 lagi tinggal di Baitulmaqdis Timur. – REUTERS

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini