comscore
Tumpuan :
Dunia

Israel terus langgar keputusan ICJ, bunuh lebih 33 rakyat Palestin di Gaza

Seorang lelaki Palestin bersama anak lelakinya yang cedera susulan serangan berterusan Israel di Rafah, selatan Semenanjung Gaza. – FOTO: Reuters

ANKARA: Sekurang-kurangnya 33 lagi rakyat Palestin terbunuh, manakala 57 lagi cedera dalam tempoh 24 jam, ketika Israel meneruskan serangan ke atas Semenanjung Gaza, kata Kementerian Kesihatan wilayah itu semalam.

“(Pasukan) pendudukan Israel melakukan empat pembunuhan beramai-ramai terhadap keluarga di Semenanjung Gaza, menyebabkan 33 mati syahid dan 57 cedera dalam tempoh 24 jam yang lalu,” menurut kementerian dalam satu kenyataan.

“Ramai orang masih terperangkap di bawah runtuhan dan di jalan raya kerana penyelamat tidak dapat menghampiri mereka,” katanya.

Melanggar keputusan sementara Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), Israel meneruskan serangan ke atas Semenanjung Gaza yang mana sekurang-kurangnya 34,568 rakyat Palestin terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan 77,765 cedera sejak 7 Oktober lalu, menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Peperangan Israel ke atas Gaza mendorong 85 peratus penduduk wilayah itu ke dalam perpindahan dalaman di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang teruk, manakala 60 peratus daripada infrastruktur wilayah itu telah rosak atau musnah, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Israel didakwa melakukan pembunuhan beramai-ramai di ICJ. Keputusan sementara pada Januari mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini