comscore
Tumpuan :
Dunia

Jemaah haji mula berangkat ke Mina

 

Foto hiasan

MAKKAH: Ratusan ribu jemaah haji dengan lengkap berpakaian ihram memulakan perjalanan kerohanian ke kota khemah Mina malam tadi dalam pusingan pertama, lima hingga enam hari ibadah haji mereka.

Kota suci Makkah berkumandang dengan laungan “Labbaik Allahumma Labbaik” (Ya Allah, kami menyahut seruan-Mu) ketika lebih 1.5 juta jemaah dari seluruh dunia mempersiapkan diri untuk menunaikan Rukun Islam kelima itu.

Jemaah haji akan menghabiskan Hari Tarwiah hari ini bersamaan 8 Zulhijjah di kota khemah yang luas, menandakan permulaan haji tahun ini.

Mereka akan menghabiskan Hari Tarwiyah dengan solat dan meditasi di khemah sebagai persiapan untuk ibadah di Arafah esok, puncak kepada ibadah haji.

Di Mina, yang terletak tujuh kilometer (km) timur laut Masjidil Haram, jemaah menunaikan solat Zuhur, Asar, Maghrib, Isyak dan Subuh. Mereka memendekkan solat Zuhur, Asar dan Isyak menjadi dua rakaat, mengikut amalan Rasulullah SAW.

Mina terletak di antara Makkah dan Muzdalifah. Terletak dalam sempadan Masjidil Haram, Mina adalah sebuah lembah dikelilingi gunung-ganang di kedua-dua belah utara dan selatan.

Portal berita Saudi Gazette melaporkan Mina hanya didiami ketika tempoh haji.

Ia bersempadan dengan Jamrat Al-Aqabah di sisi Makkah dan Wadi Muhasser di sisi Muzdalifah.

Pihak berkuasa Arab Saudi telah mengerahkan semua sumber manusia dan peralatan untuk memastikan ibadah haji dilaksanakan tanpa kerumitan, sekali gus mencatatkan kejayaan besar.

Mengikut arahan Penjaga Dua Masjid Suci Raja Salman dan Putera Mahkota serta Perdana Menteri Mohammed bin Salman, semua kementerian, jabatan kerajaan, agensi keselamatan dan organisasi tawafa yang berkenaan bersedia menyediakan kemudahan dan perkhidmatan terbaik untuk jutaan jemaah haji.

Tahun ini Syarikat Kidana menyediakan menara kediaman bertingkat yang termaju, Kidana Al-Wadi di Mina. Sepuluh menara kediaman itu mempunyai kapasiti untuk menampung lebih 30,000 jemaah dengan reka bentuk moden.

Syarikat itu melaksanakan projek Kidana Al-Wadi dalam tempoh sembilan bulan dengan kerjasama pihak swasta.

Sementara itu Kereta Api Mashaer menyempurnakan persiapannya di sembilan stesen di sepanjang Tapak Suci Mina, Muzdalifah dan Arafah, yang dihubungkan dengan jalan kereta api berkembar sepanjang 18 km.

Kereta api dengan kapasiti 72,000 penumpang sejam dalam satu arah akan beroperasi lebih 2,000 perjalanan.

Ia berfungsi untuk memudahkan pergerakan tetamu Allah SWT pergi dan balik dari lokasi mereka, manakala kelajuan kereta api mencecah 80 km sejam dan boleh menempuh jarak antara Mina dan Arafah dalam masa kira-kira 20 minit.

Kereta Api Mashaer merangkumi 17 kereta api dengan kapasiti setiap kereta api boleh membawa 3,000 penumpang, manakala kapasiti tempat duduk kereta api ialah 20 peratus daripada jumlah penumpangnya. Ia akan menyumbang kepada pengangkutan lebih 350,000 jemaah antara Tapak Suci.

Stesen itu direka bentuk mengikut bilangan pintu masuk dan keluar untuk kereta api. Terdapat 60 pintu di setiap sisi, kerana kereta api menyumbang untuk mengangkut ratusan ribu jemaah haji di setiap arah antara Tapak Suci.

Kementerian Alam Sekitar, Air dan Pertanian pula telah menggerakkan lebih 2,000 kakitangan untuk menyediakan perkhidmatan air untuk jemaah haji.

Kadar pengepaman harian melebihi 750,000 meter padu di Makkah dan mencecah satu juta meter padu pada waktu puncak pada Hari Arafah dan Aidil Adha.

Kuantiti simpanan air mencecah 3.2 juta meter padu, selain melaksanakan kira-kira 4,100 ujian makmal setiap hari bagi menjamin kualiti air kepada jemaah haji. Kementerian telah melancarkan 10 projek bernilai lebih SR158 juta untuk membangunkan infrastruktur dan menyokong bekalan air.

Kementerian Pengangkutan dan Logistik menyediakan inisiatif asfalt getah fleksibel di laluan pejalan kaki di Tapak Suci untuk haji tahun ini.

Ini termasuk jalan yang selari dengan jalan pejalan kaki No. 6 menuju ke Jabal Al-Rahma di Arafah, dan di lebih daripada satu lokasi, termasuk kawasan sekitar Masjid Namira di Arafah, dengan jumlah keluasan melebihi 25,000 meter persegi, yang menyumbang kepada pengurangan suhu sebanyak kira-kira 20 peratus berbanding jalan lain.

Syarikat Elektrik Saudi pula telah melaksanakan sambungan ke stesen mudah alih dengan voltan 110 kV dengan kos SR60 juta. Projek yang bermula pada 31 Mei, menjangkau rangkaian sepanjang lebih empat km dengan jumlah kapasiti stesen mencapai 147 MVA.

Kementerian Kesihatan dan Pihak Berkuasa Bulan Sabit Merah Saudi telah menyelesaikan semua persiapan mereka untuk menyediakan perkhidmatan perubatan dan kecemasan terbaik untuk jemaah haji.

Kementerian itu menyediakan Hospital Mina Street yang baharu dengan kapasiti 50 katil dan satu jabatan bagi merawat keletihan dan strok haba.

Katil khas dilengkapi untuk ambulans dan jabatan kecemasan dengan peralatan moden untuk menerima kes kecemasan. Hospital ini juga mempunyai 10 klinik am dan khusus, jabatan endoskopi, unit pengasingan, unit rawatan rapi dengan kapasiti 16 katil dengan peralatan perubatan lengkap, unit dialisis dengan kapasiti empat katil, jabatan pensterilan, dan jabatan hospitalisasi.

Makmal hospital ini dilengkapi dengan peralatan moden terkini yang memberikan hasil pantas dalam masa singkat.

Hospital Kecemasan Mina mempunyai kapasiti kira-kira 200 katil, termasuk kira-kira 88 katil di jabatan kecemasan dan 35 klinik pesakit luar.

Hospital ini mempunyai kapasiti 160 katil, yang mana lebih 20 katil diperuntukkan untuk strok haba.

Hospital Mina Al-Jisr mempunyai kapasiti 150 katil, termasuk katil penjagaan kritikal, dan 40 katil jabatan kecemasan.

Pihak Berkuasa Bulan Sabit Merah Saudi mengambil bahagian dalam perkhidmatan haji dengan lebih 2,540 kakitangan perubatan kecemasan dan pentadbiran, termasuk doktor, pakar, dan ambulans dan juruteknik perubatan kecemasan di 98 pusat kecemasan.

Terdapat hampir 700 pekerja lapangan bersama kelengkapan terdiri daripada 320 ambulans, 13 kenderaan tindak balas lanjutan, tujuh pesawat ambulans udara, dua pesawat pemindahan perubatan, 15 motosikal, dan 150 kereta golf, 150 skuter elektrik, selain 27 basikal elektrik , 10 bas ambulans, dan kenderaan perkhidmatan di samping lebih 595 sukarelawan yang bekerja di bawah payung pasukan sukarelawan dalam pelbagai kepakaran perubatan dan pertolongan cemas.-AGENSI

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini