comscore
Tumpuan :
Dunia

Kabinet baharu Palestin angkat sumpah

Foto: Reuters

RAMALLAH: Kabinet baharu pihak berkuasa Palestin (PA), pada Ahad mengangkat sumpah di ibu pejabat Presiden di Ramallah.

Proses itu sekaligus menandakan Perdana Menteri, Mohammad Mustafa membentuk kerajaan teknokratik untuk membantu membina semula Gaza.

Selain Perdana Menteri, Mustafa juga memegang dua peranan dan akan berkhidmat sebagai Menteri Luar Negeri.

Foto: Reuters

Seramai 23 menteri mengangkat sumpah, antaranya anggota gerakan Fatah, Presiden Mahmoud Abbas; Menteri Dalam Negeri, Ziad Hab al-Rih yang memegang portfolio yang sama dalam kerajaan terdahulu.

Abbas, yang telah menerajui PA selama hampir dua dekad dan kekal dalam kawalan keseluruhan mengumumkan kerajaan baharu pada Khamis.

Sementara itu, Amerika Syarikat mengalu-alukan pembentukan kerajaan autonomi Palestin baharu, menandakan ia menerima barisan Kabinet yang disemak semula sebagai langkah ke arah pembaharuan politik.

Pentadbiran Joe Biden sebelum ini menggesa “fungsi” pihak berkuasa Palestin yang berpangkalan di Tebing Barat dengan harapan ia juga boleh mentadbir Gaza sebaik sahaja perang berakhir.

Bagaimanapun sejak sekian lama, kedua-dua pihak Israel dan Hamas menafikan pasukan keselamatan Abbas dari Gaza dalam pengambilalihan 2007 sekaligus menolak PA mentadbir Gaza.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini