comscore
Tumpuan :
Dunia

Kebanjiran migran: Costa Rica rancang isytihar darurat

Foto Reuters

MEXICO CITY: Presiden Costa Rica Rodrigo Chaves pada Selasa berkata beliau mahu mengisytiharkan darurat di negara Amerika Tengah itu berikutan peningkatan kemasukan migran yang dalam perjalanan ke Amerika Syarikat (AS), lapor Agensi Berita Jerman (dpa).

Lebih 386,000 pendatang telah menyeberangi sempadan dari Panama ke Costa Rica sejak Januari, kata Chaves dalam sidang media, sambil menambah perintah darurat akan melepaskan sumber kewangan yang luar biasa untuk menangani krisis itu.

“Kita semua tahu bahawa terdapat krisis migrasi di seluruh benua Amerika,” kata Chaves.

Costa Rica terutamanya merupakan sebuah negara transit, kata Chaves.

Lebih 60,000 pelarian tiba di bandar Paso Canoas, berhampiran sempadan dengan Panama, hanya pada September, iaitu tiga kali ganda lebih ramai daripada penduduk bandar itu, kata presiden Costa Rica.

Keselamatan di laluan migrasi juga perlu ditingkatkan, katanya.

Terbaharu, Panama dan Mexico mengumumkan langkah-langkah berkaitan dengan jumlah migrasi yang tinggi.

Di Mexico, Pengawal Kebangsaan telah meningkatkan pemeriksaan untuk menghalang pendatang daripada menaiki kereta api barang.

Selain pendatang dari Amerika Tengah, semakin ramai orang menuju ke AS dari Venezuela, Haiti dan Cuba, serta Afrika dan Asia. Orang ramai melarikan diri daripada kemiskinan, keganasan dan krisis politik di negara asal mereka. -BERNAMA-dpa

Loading...
Terkini