comscore
Tumpuan :
Dunia

Keputusan hakim Uganda di ICJ yang memihak kepada Israel tidak mewakili pendirian negara

FOTO: AGENSI

KAMPALA: Uganda pada Jumaat berkata pendirian hakim Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) Julia Sebutinde dalam kes yang dibawa oleh Afrika Selatan terhadap Israel berkaitan perang di Semenanjung Gaza, tidak mewakili pendirian negara itu.

Sebutinde, warga Uganda, mengundi menentang kesemua enam langkah ICJ. Beliau kini menghadapi kemarahan dunia.

“Keputusan hakim Sebutinde di ICJ tidak mewakili pendirian Kerajaan Uganda mengenai situasi di Palestin,” lapor Agensi Anadolu memetik Wakil Tetap Uganda ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Adonia Ayebare, di X.

“Sokongan Uganda terhadap nasib rakyat Palestin adalah jelas melalui corak pengundian kami di PBB,” katanya.

Afrika Selatan mengheret Israel ke ICJ yang berpangkalan di The Hague pada 29 Dis atas tuduhan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin.

Pada Jumaat, ICJ mendapati dakwaan Afrika Selatan bahawa Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai adalah munasabah dan perlu menghentikannya. Mahkamah turut mengeluarkan perintah sementara menggesa Israel berhenti menghalang penghantaran bantuan ke Gaza dan memperbaiki keadaan kemanusiaan di wilayah itu.

Sebutinde merupakan hakim tunggal yang menentang perintah darurat terhadap Israel.

Namun, di sebalik undiannya, mahkamah PBB itu tetap mengarahkan Israel supaya mengambil semua langkah dalam kuasanya untuk menghalang tindakan pembunuhan beramai-ramai di kawasan yang dikepung itu. – BERNAMA-ANADOLU

Loading...
Terkini