comscore
Tumpuan :
Dunia

Kerjasama Brazil, China amat berhasil – Naib Presiden Brazil

Naib Presiden Brazil Geraldo Alckmin FOTO: Reuters

BEIJING: Naib Presiden Brazil Geraldo Alckmin menyifatkan kerjasama antara Brazil dan China sebagai amat berhasil dan memberangsangkan.

Beliau berkata dalam tempoh 50 tahun lalu, Brazil dan China mengukuhkan hubungan dua hala sehingga menjalin perkongsian strategik komprehensif. Di arena antarabangsa pula, kedua-dua negara bersama-sama mempertahankan multilateralisme dan perdagangan bebas.

Demikian dikatakan Alckmin ketika menerima temu bual bersama Kumpulan Media China (CMG) sempena menghadiri sesi pleno Jawatankuasa Penyelarasan dan Kerjasama Peringkat Tinggi China-Brazil di Beijing pada awal Jun.

Beliau berkata tahun ini menandakan ulang tahun ke-20 penubuhan Jawatankuasa berkenaan, ia juga menyaksikan jumlah dagangan dua negara menokok sebanyak 17 kali ganda.

Beliau percaya, kerjasama kedua-dua negara yang semakin erat juga membantu untuk menjana lebih banyak peluang pekerjaan, menambah pendapatan rakyat dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara masing-masing.

Menyentuh tentang kerjasama perusahaan dua hala, Alckmin yakin semakin banyak syarikat China akan menjalankan perniagaan di Brazil pada masa akan datang.

“State Grid Corporation of China (SGCC) kini sedang membantu Brazil membina talian penghantaran kuasa elektrik sepanjang lebih 1,500 kilometer dan ia merupakan projek yang amat penting bagi Brazil,” kata beliau.

Pada masa sama, menurut Alckmin, kedua-dua negara juga akan mempergiat kerjasama dalam sektor sains dan teknologi, budaya dan pelancongan.

“Sebagai contoh, dalam kerjasama aeroangkasa, China dan Brazil telah memeterai perjanjian melibatkan satelit sumber Bumi.

“Kerjasama kedua-dua negara (dalam bidang tersebut) telah dijalankan selama tiga dekad dan ia akan terus diperkasakan untuk masa yang akan datang,” tambah Alckmin. — BERNAMA-CMG

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini