comscore
Tumpuan :
Dunia

Konvoi bantuan di Gaza diserang, dirompak tanpa pelaku dihadapkan ke muka pengadilan

FOOT: Reuters

ISTANBUL: Pesuruhjaya Agung Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk pelarian Palestin (UNRWA) pada Jumaat mengatakan konvoi bantuan kemanusiaan telah diserang dan dirompak tanpa pelaku dihadapkan ke muka pengadilan, lapor Agensi Anadolu.

Dalam satu kenyataan, Philippe Lazzarini berkata konvoi bantuan kemanusiaan juga dihalang daripada memasuki Gaza.

“Sudah tiba masanya untuk penyiasatan bebas dan akauntabiliti,” kata Lazzarini.

Beliau menyeru agar wartawan antarabangsa dibenarkan masuk ke Gaza untuk menyokong rakan-rakan Palestin mereka “supaya laporan yang bebas, faktual dan berani dapat diteruskan.”

Israel terus melancarkan serangan kejam ke atas Gaza sejak 7 Okt, walaupun terdapat resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menuntut gencatan senjata segera.

Lebih 36,700 rakyat Palestin telah terbunuh di Gaza, kebanyakan mereka wanita dan kanak-kanak, dan lebih 83,500 lagi cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Lapan bulan memasuki perang Israel, kawasan luas di Gaza hancur di tengah-tengah sekatan yang melumpuhkan bekalan makanan, air bersih, dan ubat-ubatan.

Israel dituduh melakukan genosid di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, yang keputusan terbarunya mengarahkan Tel Aviv supaya segera menghentikan operasinya di bandar selatan Rafah, yang lebih sejuta rakyat Palestin telah mencari perlindungan daripada perang sebelum ia diserang pada 6 Mei. – BERNAMA-ANADOLU

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini