comscore
Tumpuan :
Dunia

Korea Selatan, Jepun, China ulangi komitmen “denuclearisation” Semenanjung Korea  

FOTO: Reuters

SEOUL: Pemimpin Korea Selatan, Jepun dan China mengulangi komitmen mereka untuk meneruskan usaha “denuclearisation” di Semenanjung Korea semasa sidang kemuncak di Seoul pada Isnin, beberapa jam selepas Korea Utara mengumumkan rancangan pelancaran satelit, lapor agensi berita Yonhap.

Presiden Yoon Suk Yeol, Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida dan Perdana Menteri China Li Qiang mencapai persetujuan itu selepas Korea Utara memberitahu Jepun mengenai rancangan untuk melancarkan roket angkasa yang membawa satelit pengintip tentera sebelum 4 Jun.

“Kami mengulangi bahawa mengekalkan keamanan, kestabilan dan kemakmuran di Semenanjung Korea dan di Asia Timur Laut adalah kepentingan bersama dan tanggungjawab bersama kami,” kata satu deklarasi bersama sidang kemuncak trilateral itu.

Kami mengulangi pendirian mengenai keamanan dan kestabilan serantau, ’denuclearisation’  Semenanjung Korea dan isu melarikan orang. Kami bersetuju untuk terus membuat usaha positif bagi penyelesaian politik, isu Semenanjung Korea,” tambahnya.

Semasa sesi itu, Yoon dan Kishida mengecam rancangan pelancaran satelit Korea Utara sebagai pelanggaran resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) yang melarang penggunaan teknologi peluru berpandu balistik. Pyongyang berkata ia akan menghantar tiga lagi satelit ke angkasa tahun ini, selepas pelancaran pertama pada November.

“Masyarakat antarabangsa mesti bertindak balas dengan tegas,” kata Yoon semasa sidang media bersama di bekas kediaman presiden Cheong Wa Dae.

Kishida juga menyuarakan kebimbangannya, menggesa Pyongyang untuk menghentikan aktivitinya.

“Jika ia diteruskan, ia akan melanggar resolusi UNSC. Kami dengan tegas menggesa Korea Utara menghentikan aktiviti ini,” kata Kishida melalui penterjemah.

Li dari China menyeru semua negara berkaitan untuk berlatih untuk menahan diri bagi mengurangkan ketegangan sambil mengelakkan daripada menyebut mengenai Korea Utara secara langsung.

“China sentiasa berusaha untuk mempromosikan keamanan dan kestabilan di Semenanjung Korea dan sedang mendorong penyelesaian politik bagi isu semenanjung. Pihak berkaitan harus berlatih menahan diri dan mencegah keadaan daripada menjadi lebih buruk dan lebih rumit,” kata Li semasa taklimat itu.

Li, pemimpin nombor dua China, juga menyeru usaha bersama untuk menggalakkan kerjasama melalui “menghormati dan mempercayai antara satu sama lain.”

“Korea (Selatan), Jepun dan China harus mengendalikan isu sensitif dan konflik dengan betul, mempertimbangkan kepentingan teras dan kebimbangan utama antara satu sama lain, dan mengamalkan multilateralisme tulen untuk bersama-sama menjaga kestabilan di rantau Asia Timur Laut,” kata Li.

Sesi trilateral itu membincangkan cara untuk mempromosikan kerjasama dalam enam bidang khusus ekonomi dan perdagangan, pembangunan lestari, isu kesihatan, sains dan teknologi, pengurusan bencana dan keselamatan, serta pertukaran antara rakyat.

Para pemimpin juga bersetuju untuk menginstitusikan kerjasama trilateral dengan mengadakan sidang kemuncak trilateral dan mesyuarat menteri secara berkala.

Sesi Isnin adalah pertemuan tiga hala pertama sejak Disember 2019 selepas ia ditangguhkan untuk tempoh yang lama disebabkan oleh COVID-19 dan pertikaian sejarah antara jiran Asia itu.

Selepas mesyuarat, mereka menghadiri sidang kemuncak perniagaan trilateral di Dewan Perniagaan & Industri Korea, berinteraksi dengan pemimpin perniagaan dari ketiga-tiga negara. – BERNAMA-YONHAP

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini