comscore
Tumpuan :
Dunia

Lebih 842,000 kenderaan dijangka keluar Jakarta sempena Aidiladha

JAKARTA: Kira-kira 842,227 kenderaan dijangka keluar dari kota metropolitan Jakarta, Bogor, Tangerang dan Bekasi, yang dikenali sebagai Jabotabek, mulai Jumaat hingga Selasa depan sempena sambutan Aidiladha.

Menurut pengendali lebuh raya PT Jasa Marga, peningkatan ketara dijangka dalam jumlah trafik yang keluar dari kawasan Jabotabek, dengan kadar jangkaan 25.53 peratus berbanding trafik biasa, mencapai jumlah keseluruhan 670,913 kenderaan.

Jurucakapnya Faiza Riani dalam satu kenyataan berkata, peningkatan trafik dijangka bermula dari Tol Cikupa, menuju ke Merak di Banten dan memudahkan perjalanan ke Pulau Sumatera serta dari Tol Ciawi, trafik meningkat menuju Puncak di Bogor, Jawa Barat.

Tol Cikampek menghubungkan ke Jawa Barat, Jawa Tengah dan Jawa Timur manakala Tol Kalihurip menghubungkan ke Bandung, Jawa Barat.

Kenderaan yang keluar dari Jabotabek, hampir separuh atau 48.63 peratus dijangka menuju ke Jawa Barat, Jawa Tengah dan Jawa Timur manakala 28.47 peratus dijangka menuju ke arah Merak, menghala ke Pulau Sumatera dan 22.91 peratus ke arah Puncak di Bogor.

Tambahnya, peningkatan trafik mungkin berlaku pada Sabtu, dengan anggaran 195,966 kenderaan, menandakan peningkatan ketara 32.94 peratus berbanding jumlah trafik biasa.

Sebagai persediaan untuk lonjakan ini, Jasa Marga memastikan kesediaannya untuk menyokong usaha pengurusan trafik di bawah panduan polis, termasuk melaksanakan langkah aliran kontra, mengerahkan kakitangan dan memasang papan tanda sokongan.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini