comscore
Tumpuan :
Dunia

Lelaki dipenjara tampar kru pesawat semasa penipuan bom

nsiden yang didakwa berlaku dalam penerbangan SQ33.
FOTO:@veratheape/Twitter

SINGAPURA: Seorang warga Amerika yang penipuan bomnya dalam penerbangan komersial mendorong Singapura menggunakan jet pejuang dijatuhi hukuman penjara empat minggu hari ini, selepas mahkamah mendapati dia bersalah menyebabkan kecederaan dengan menampar seorang kru kabin pesawat.

Pihak berkuasa telah menggugurkan dakwaan terhadap La Andy Hien Duc berhubung amaran bom palsunya yang dibuat semasa penerbangan Singapore Airlines dari San Francisco pada 28 September, selepas mempertimbangkan penilaian pakar terhadap kesihatan mentalnya.

Duc, 37, yang hadir ke mahkamah melalui pautan video, mengaku bersalah menampar seorang anggota kru kabin semasa usaha untuk menahannya.

Dia telah disahkan menghidap skizofrenia, menurut peguamnya, Johannes Hadi.

Mahkamah mendengar bagaimana Duc teringat mendengar suara di kepalanya memberitahunya ada bom di dalam pesawat dan menjerit untuk memberi amaran kepada orang lain.

Pesawat itu terpaksa diiringi ke Singapura dengan jet pejuang.

“Kepercayaan khayalannya, halusinasi pendengaran, serta gangguan pemikiran psikotik telah banyak menyumbang kepada tingkah lakunya yang menyinggung perasaan,” kata hakim semasa perbicaraan hukuman.

Hukuman penjara telah dipinda ke tarikh penahanannya dan Duc dibebaskan hari ini dan kembali ke AS. – BERITA HARIAN

Loading...
Terkini