comscore
Tumpuan :
Dunia

Loji oksigen tunggal di Gaza berisiko ditutup akibat kekurangan bahan api

FOTO: Agensi

BANDARAYA GAZA: Loji pengeluaran oksigen tunggal di Bandaraya Gaza berisiko ditutup dalam beberapa jam akibat kekurangan bahan api yang serius, menurut Kementerian Kesihatan pada Isnin.

“Loji oksigen di Bandaraya Gaza hampir ditutup dalam beberapa jam, meletakkan nyawa pesakit dan orang yang cedera dalam risiko kematian pasti,” lapor Agensi Anadolu memetik kenyataan kementerian itu.

Kementerian itu memberi amaran bahawa ubat-ubatan yang disimpan dalam peti sejuk kemungkinan besar akan rosak akibat kekurangan diesel yang diperlukan untuk mengendalikan generator.

Bulan lepas, tentera Israel menawan bahagian sempadan Rafah milik Palestin, satu laluan penting untuk bantuan kemanusiaan ke Gaza dan ini memburukkan lagi keadaan kemanusiaan yang sudah pun sukar di wilayah itu.

Serangan tanpa henti oleh Israel juga menyebabkan hospital yang tinggal di seluruh wilayah berkenaan tidak dapat beroperasi.

Pihak berkuasa kesihatan Palestin telah mengeluarkan rayuan untuk menyelamatkan sistem kesihatan yang kini tidak mampu menangani jumlah mangsa yang terlalu ramai akibat pengeboman intensif oleh Israel.

Israel terus melancarkan serangan kejam ke atas Gaza, membunuh lebih daripada 37,120 rakyat Palestin dan mencederakan 84,700 yang lain sejak 7 Okt walaupun terdapat resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menuntut gencatan senjata segera. – BERNAMA-ANADOLU

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini