comscore
Tumpuan :
Dunia

Meta, TikTok terima desakan Israel, buang kandungan perang di Palestin 

WASHINGTON: Meta dan TikTok menerima lebih 8,000 permintaan daripada Israel untuk mengeluarkan kandungan berkaitan konflik peperangan di Palestin kerana didakwa melanggar dasar syarikat, menurut Pejabat Pendakwa Raya Israel.

Agensi itu memaklumkan, lebih 94 peratus daripada kandungan merentas laman sosial utama itu sudah dikeluarkan.

Pejabat pendakwa Israel berkata, pihaknya sudah meminta supaya kandungan yang mencetuskan keganasan dibuang.

Malah, pejabat itu juga meminta supaya lagu yang memuji pejuang Hamas dan berfungsi sebagai runut bunyi untuk ribuan video di TikTok untuk diturunkan.

TikTok memberitahu Forbes bahawa dasarnya adalah untuk mengeluarkan semua kandungan pro-Hamas sebaik sahaja ia dikenal pasti, termasuk menurunkan video yang memainkan lagu itu.

Dasar untuk mengurangkan kandungan yang melanggar berbeza di seluruh platform, tetapi aplikasi Google, TikTok dan Facebook semua melarang bahan yang mempromosikan atau dihasilkan oleh kumpulan pejuang, termasuk Hamas yang ditetapkan sedemikian oleh kerajaan Amerika Syarikat.

Selain itu, video yang mengandungi kandungan seperti keganasan atau kebencian terhadap individu atau kumpulan berdasarkan etnik, kewarganegaraan, bangsa atau agama juga diharamkan.

Hampir 60 peratus daripada 9,500 jumlah permintaan alih keluar kandungan daripada pejabat pendakwa raya ke laman sosial utama adalah kepada Facebook dan syarikat induk Instagram.

Berbanding di TikTok, permintaan untuk berbuat demikian adalah merangkumi sebanyak 26 peratus, menurut data yang disediakan oleh agensi itu.

Selain itu, terdapat 10 peratus daripada permintaan berkenaan pula ditujukan kepada X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter serta masing-masing lima peratus pada YouTube dan Telegram.

Agensi kerajaan itu memberitahu Forbes bahawa permintaan penyingkirannya kepada semua gergasi media sosial itu meningkat sebanyak 10 kali ganda sejak 7 Oktober lalu.

Sementara itu, pihak Meta, Telegram dan Twitter tidak memberikan sebarang kenyataan berkaitan hal berkenaan.

Tetapi, YouTube dan Google berkata, ia sudah melihat kemasukan kandungan yang melanggar pada platform sejak perang bermula.

“Berikutan serangan yang semakin memuncak kini, kami sudah mengeluarkan puluhan ribu video berbahaya dan menamatkan ratusan saluran,” kata jurucakap Sarah Colvin Rowley. – AGENSI

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini