comscore
Tumpuan :
Dunia

Modul makmal Mengtian berjaya bercantum dengan modul teras stesen angkasa lepas China di orbit

Foto AFP

BEIJING: Modul makmal Mengtian, komponen makmal kedua stesen angkasa yang sedang dalam pembinaan oleh China, telah berjaya bercantum dengan kompleks modul teras Tianhe di orbit, menurut Agensi Angkasa Lepas China (CMSA).

Modul Mengtian, yang dilancarkan di atas roket pengangkut Long March-5B Y4 dari Tapak Pelancaran Kapal Angkasa Wenchang di Wilayah Hainan, selatan China, bercantum dengan port hadapan modul teras Tianhe pada jam 04:27 hari ini (Waktu Beijing).

Roket pengangkut Long March-5B Y4, yang membawa Mengtian, berlepas dari Tapak Pelancaran Kapal Angkasa Wenchang pada jam 15:37 Isnin (Waktu Beijing).

Keseluruhan proses percantuman dengan port hadapan modul teras Tianhe mengambil masa kira-kira 13 jam seperti yang dijadualkan, kata CMSA.

Langkah seterusnya ialah menyelesaikan tugas transposisi, supaya ketiga-tiga modul akan membentuk struktur berbentuk T, dan kemudian melaksanakan misi dalam orbit stesen angkasa lepas seterusnya.

Modul makmal Mengtian dilengkapi dengan 13 kabinet beban standard, yang kebanyakannya akan digunakan untuk penyelidikan saintifik mikrograviti. – REUTERS

Loading...
Terkini