comscore
Tumpuan :
Dunia

NATO tetap komited elak pertembungan langsung dengan Rusia berhubung Ukraine – Stoltenberg 

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg – FOTO: Reuters

MOSCOW: Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) tetap komited untuk mengelakkan pertembungan langsung dengan Rusia berhubung Ukraine dan ini kekal sebagai matlamat utama, lapor Sputnik, memetik Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg pada Isnin.

“Tugas lain adalah untuk menghalang perang ini daripada meningkat melangkaui Ukraine, menjadi perang penuh antara … Rusia dan NATO di Eropah … kita tidak akan menjadi pihak dalam konflik ini,” kata Stoltenberg pada sesi Perhimpunan Parlimen NATO di Sofia.

Stoltenberg juga mengesahkan bahawa beliau menyokong pencabutan sekatan penggunaan senjata Barat ke atas “sasaran sah” di wilayah Rusia.

NATO tidak mempunyai rancangan untuk melatih anggota tentera di wilayah Ukraine, kata Setiausaha Agung itu, sambil menyatakan bahawa rangka kerja baharu dalam NATO yang dirancang untuk dipersetujui pada sidang kemuncak Washington, akan membolehkan bantuan yang lebih berkesan kepada Ukraine, termasuk dalam latihan anggota tentera.

“Saya telah mencadangkan agar kita bersetuju pada sidang kemuncak itu mengenai peranan NATO yang lebih besar dalam menyelaraskan dan menyediakan bantuan keselamatan serta latihan untuk Ukraine,” kata Stoltenberg. – BERNAMA-SPUTNIK

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini