comscore
Tumpuan :
Dunia

Parlimen Korea Selatan lulus usul pecat PM, tahan ketua pembangkang

Penggubal undang-undang menghadiri sesi pleno di Perhimpunan Kebangsaan di Seoul, 20 Sept. – Foto Reuters

SEOUL: Parlimen Korea Selatan yang dikuasai pembangkang pada Khamis meluluskan usul menggesa pemecatan Perdana Menteri Han Duck Soo.

Sebanyak 175 undi menyokong, manakala 116 lagi menentang usul terbabit, lapor agensi berita Yonhap.

Parti Demokratik (DP) mengemukakan usul pemecatan kepada parlimen pada Isnin, menuduh perdana menteri tersebut tidak cekap sebagai ketua Kabinet dan menuntutnya bertanggungjawab terhadap dasar Presiden Yoon Suk Yeol.

Ini adalah kali pertama usul pemecatan terhadap perdana menteri diluluskan oleh Parlimen. Yoon dijangka menolak usul berkenaan.

DP telah meluluskan dua usul pemecatan sejak pentadbiran Yoon – satu terhadap Menteri Luar Negeri Park Jin dan satu lagi terhadap Menteri Dalam Negeri Lee Sang Min. Kedua-duanya ditolak oleh presiden.

Parlimen juga meluluskan usul yang memohon persetujuan parlimen terhadap kemungkinan penahanan ketua pembangkang Lee Jae Myung, satu keputusan mengejutkan yang menunjukkan beberapa Ahli Parlimen tidak sehaluan dengan Lee.

Oleh itu, perbicaraan mahkamah akan diadakan untuk menentukan sama ada waran tangkap dikeluarkan ke atas Lee berhubung tuduhan rasuah berkaitan projek pembangunan tanah dan pemindahan tunai haram syarikat ke Korea Utara.

Namun, tidak jelas sama ada Lee akan hadir perbicaraan itu, memandangkan beliau, melancarkan mogok lapar sejak 31 Ogos sebagai protes terhadap pengendalian hal ehwal negara oleh Presiden Yoon dan dimasukkan ke hospital awal minggu ini kerana keadaan kesihatan yang semakin merosot.

Lee telah merayu agar usul itu ditolak sehari sebelumnya.

Berdasarkan undang-undang, ahli parlimen yang sedang berkhidmat mempunyai kekebalan daripada ditahan semasa parlimen bersidang dan hanya boleh ditahan apabila Parlimen Kebangsaan memberi persetujuan.

Pejabat presiden bagaimanapun tidak mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi mengenai undian pada Khamis itu.

Pihak pendakwaan menuduh Lee melakukan pecah amanah bernilai 20 bilion won (US$15.06 juta) dengan memberikan layanan istimewa kepada pemaju swasta dalam projek pangsapuri daerah Baekhyeon-dong di bandar Seongnam, selatan Seoul, antara tahun 2014 dan 2015, ketika beliau berkhidmat sebagai datuk bandar.

Lee juga disyaki meminta Ssangbangwool Group, pembuat pakaian dalam, untuk memindahkan US$8 juta secara haram ke Korea Utara antara tahun 2019 dan 2020, ketika beliau berkhidmat sebagai Gabenor Negeri Gyeonggi, melalui timbalannya untuk memudahkan lawatannya ke Utara dan mendorong projek ladang pintar antara negerinya dan Pyongyang. – BERNAMA-YONHAP

Loading...
Terkini