comscore
Tumpuan :
Dunia

Pekerja wanita di Indonesia diberi lanjutan cuti bersalin bergaji untuk ibu ada masalah kesihatan

Foto hiasan

JAKARTA: Pekerja wanita di Indonesia mendapat lanjutan cuti bersalin bergaji jika menghadapi masalah kesihatan yang mencabar.

Difahamkan ini adalah usaha kerajaan dalam mengurangkan masalah bantut dalam kalangan kanak-kanak di negara itu.

Memetik laporan Bloomberg, ibu mengandung mempunyai surat doktor yang menunjukkan bahawa mereka atau anak yang baru lahir menghadapi masalah kesihatan berhak mendapat cuti maksimum enam bulan.

Manakala semua ibu baharu boleh mendapat cuti tiga bulan, mengikut undang-undang yang diluluskan pada 4 Jun.

Gaji untuk cuti empat bulan pertama akan dibayar sepenuhnya, manakala gaji untuk cuti untuk baki bulan akan dibayar pada kadar 75 peratus.

Kumpulan hak sivil berusaha untuk melanjutkan cuti bersalin bergaji penuh untuk semua ibu kepada enam bulan, daripada tiga bulan, dengan alasan bahawa perubahan itu akan membantu Presiden Joko Widodo mencapai matlamatnya untuk mengurangkan kekurangan zat makanan kanak-kanak kepada 14 peratus menjelang akhir penggalnya Oktober ini.

Data terkini menunjukkan kira-kira 22 peratus rakyat Indonesia berusia bawah lima tahun mengalami masalah bantut pada penghujung 2022, lebih rendah berbanding 24 peratus pada tahun sebelumnya.

Kadar kesuburan Indonesia juga menurun bersama-sama dengan seluruh dunia.

“Kami mahu memberi cuti enam bulan penuh untuk ibu tanpa syarat, tetapi cabarannya ialah sesetengah syarikat mungkin tidak mahu mengambil wanita.

“Jadi ini adalah perjanjian yang adil untuk semua pihak,” kata Indra Gunawan, Pemangku Timbalan Kesaksamaan Gender di Kementerian Pemerkasaan Wanita.

Majikan akan dikenakan sekatan pentadbiran jika mereka tidak mematuhinya, tambahnya.

Undang-undang itu juga memberi bapa baharu dengan cuti maksimum lima hari, daripada dua hari sebelumnya, dan kewajipan menyediakan nutrisi untuk ibu dan anak.

Kerajaan mempertimbangkan untuk memberi penjawat awam sehingga 60 hari cuti paterniti di bawah peraturan yang dicadangkan.–Agensi

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini