comscore
Tumpuan :
Dunia

Pemimpin tertinggi Hamas, Saleh al-Arouri terbunuh dalam serangan terbaharu Israel

Saleh al-Arouri terbunuh dalam serangan Israel

BEIRUT: Pemimpin tertinggi Hamas, Saleh al-Arouri, dilaporkan terkorban dalam serangan Israel, di Selatan Beirut, Lubnan, tengah malam tadi (waktu tempatan).

TV Hamas turut mengesahkan kematian Saleh manakala media Lubnan berkata, seramai tujuh orang terbunuh dalam serangan oleh dron rejim Zionis yang menyasarkan pejabat Hamas di Beirut itu.

Saleh al-Arouri merupakan Timbalan Ketua Biro Politik Hamas dan juga salah seorang pengasas Briged al-Qassam, dilahirkan di Ramallah, Tebing Barat pada tahun 1966.

Serangan itu menambah kebimbangan serantau yang meluas bahawa perang Israel-Hamas yang berterusan hampir tiga bulan boleh menjadi tragedi yang lebih meluas.

Hamas berkata, pembunuhan itu tidak akan membawa kepada kekalahannya, manakala Hizbullah berikrar kematian Saleh tidak akan “tidak dihukum.” Hizbullah menyebutnya “serangan serius ke atas Lubnan… dan perkembangan berbahaya semasa perang.”

Perdana Menteri Lubnan, Najib Mikati mengecam pembunuhan itu dan berkata ia “bertujuan untuk menarik Lubnan” lebih jauh ke dalam perang Hamas-Israel.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini