comscore
Tumpuan :
Dunia

Pendaki disyaratkan bawa pulang najis sendiri

 

Foto: Reuters

KATHMANDU: Pihak berkuasa di sini menetapkan syarat bahawa pendaki Gunung Everest untuk membawa pulang najis mereka ke Kem Induk Everest (EBC), untuk dilupuskan.

Peraturan baharu itu berikutan suhu sejuk melampau menyebabkan najis di Gunung Everest tidak hilang sepenuhnya.

Menurut Pengerusi Perbandaran Luar Bandar Pasang Lhamu, Mingma Sherpa berkata kepada BBC, pihaknya mendapat aduan bahawa najis manusia kelihatan di atas batu dan menyebabkan beberapa pendaki, jatuh sakit.

“Keadaan itu tidak boleh diterima dan mencemarkan imej kami,” kata Mingma.

Beliau berkata, pendaki Gunung Everest, puncak tertinggi di dunia, dan Gunung Lhotse yang berhampiran akan diarahkan untuk membeli beg sisa di EBC yang akan diperiksa, selepas mereka turun dari puncak.

Ketika musim pendakian, pendaki menghabiskan sebahagian besar masa mereka di EBC untuk menyesuaikan diri dengan ketinggian dengan khemah berasingan didirikan sebagai tandas dan tong diletakkan di bahagian bawahnya untuk mengumpul najis.

Bagaimanapun, apabila mereka memulakan pendakian, keadaan menjadi lebih sukar.

Kebanyakan pendaki dan kakitangan sokongan cenderung untuk menggali lubang untuk membuang air besar, tetapi apabila berada di kawasan semakin tinggi, mereka membuang ‘hajat’ di kawasan terbuka.

Sangat sedikit pendaki yang membawa semula najis mereka ke dalam beg terbiodegradasi apabila mendaki ke puncak Gunung Everest, yang mungkin mengambil masa berminggu-minggu.

Sampah masih menjadi isu besar di Everest dan pergunungan lain di rantau ini, walaupun terdapat peningkatan jumlah kempen pembersihan, termasuk acara tahunan yang diketuai oleh Tentera Nepal.

Walaupun tiada angka rasmi wujud, satu organisasi menganggarkan terdapat kira-kira tiga tan najis manusia antara kem satu dan kem empat, menuju ke puncak Everest.–Agensi

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini