comscore
Tumpuan :
Dunia

PM Korea Selatan gesa orang ramai henti siar komen kebencian, rakaman tragedi Itaewon.

Anggota penyelamat dan bomba dalam usaha menyelamat mangsa dalam kejadian rempuhan di pesta Halloween di Seoul, Korea Selatan. – FOTO: AP

SEOUL: Perdana Menteri Korea Selatan, Han Duck Soo menyeru orang ramai supaya tidak menyiarkan komen berunsurkan kebencian atau berkongsi rakaman dan maklumat yang tidak sah mengenai rempuhan maut yang mengorbankan lebih 150 nyawa pada Sabtu.

Lapor Agensi Berita Yonhap, sesetengah pengguna media sosial didapati menyiarkan komen berunsurkan kebencian mengenai mangsa dan berkongsi maklumat salah serta rakaman provokasi mengenai insiden itu.

“Saya merayu agar pengguna media sosial menghentikan tindakan seperti ini”, kata Han dalam sesi mesyuarat maklum balas kerajaan pusat.

Kerajaan akan melakukan yang terbaik untuk memberi bantuan kepada ahli keluarga mangsa mengenai prosedur pengebumian termasuk mereka yang di luar Seoul dan dari luar negara.

Insiden berlaku pada Sabtu malam apabila sekumpulan besar pengunjung berkumpul sempena pesta Halloween dan memenuhi lorong sempit selebar 3.2 meter di Itaewon, Seoul.

“Kerajaan akan meneliti secara menyeluruh punca kemalangan dan melakukan yang terbaik bagi menyemak semula dasar yang diperlukan supaya tragedi seperti itu tidak berulang,” kata Han.

Beliau juga meminta majlis perbandaran Seoul dan pejabat Yongsan Ward untuk meningkatkan usaha tindak balas termasuk menjalankan upacara keagamaan.

Han turut menyampaikan penghargaannya kepada orang ramai yang terlibat dalam usaha menyelamat di tempat kejadian. – BERNAMA

Loading...
Terkini