comscore
Tumpuan :
Dunia

Presiden Algeria minta sesi khas mesyuarat PBB, jalankan undian keahlian penuh kepada Palestin

Foto Agensi

ALGERIA: Presiden Algeria Abdelmadjid Tebboune menjemput Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa untuk mengadakan sesi khas bagi tujuan menjalankan undian untuk keahlian penuh kepada Palestin.

Tebboune menyentuh mengenai isu serantau dan global, termasuk perjuangan Palestin, semasa berucap di Perhimpunan Agung PBB ke-78 di New York City, menurut Agensi Anadolu.

Beliau juga menekankan sokongan Algeria terhadap Inisiatif Keamanan Arab, memperjuangkan negara Palestin merdeka berdasarkan sempadan 1967, dan menyebut pendudukan Israel di wilayah Palestin sebagai faktor utama ketidakstabilan serantau.

Tebboune menggesa Majlis Keselamatan PBB meluluskan resolusi bagi penyelesaian dua negara dan menamatkan pendudukan Israel.

Pada 2012, Perhimpunan Agung PBB telah menaikkan status Palestin daripada “entiti pemerhati” kepada “negara pemerhati bukan ahli.”

Palestin memerlukan kelulusan daripada Majlis Keselamatan PBB diikuti dengan undian dalam Perhimpunan Agung PBB bagi memperoleh keahlian penuh.

Presiden Tebboune juga mengulangi gesaan negaranya untuk mewujudkan Orde baru dunia berdasarkan kesaksamaan.

“Pembaharuan juga diperlukan dalam Majlis Keselamatan PBB, yang selama ini lemah dalam memenuhi tugasnya untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa serta dalam mencegah penggunaan kekerasan,” katanya. – BERNAMA-ANADOLU

Loading...
Terkini