comscore
Tumpuan :
Dunia

Pusingan pertama selesai, pelepasan air sisa Fukushima seterusnya minggu depan

TOKYO: Pusingan kedua pelepasan air sisa daripada loji nuklear Fukushima ke laut oleh Jepun dijangka bermula minggu depan, kata pengendalinya.

Negara itu mula menyalurkan sebahagian daripada 1.34 juta tan air sisa yang terkumpul sejak tsunami melumpuhkan kemudahan itu pada 2011, ke Pasifik 24 Ogos lalu.

“Pemeriksaan selepas keluaran pertama sudah selesai… Pelepasan (kedua) akan bermula pada 5 Oktober,” kata TEPCO dalam kenyataan semalam.

China sebelum ini mengharamkan semua import makanan laut Jepun selepas pelepasan pertama, yang berakhir pada 11 September lalu, walaupun Tokyo memberi jaminan bahawa operasi itu tidak menimbulkan risiko.

Russia, yang mempunyai hubungan dingin dengan Jepun juga dilaporkan sedang mempertimbangkan untuk mengikuti langkah sama mengenakan larangan import makanan laut dari negara itu.

Dalam fasa pertama, kira-kira 7,800 tan air dilepaskan ke Laut Pasifik daripada jumlah yang dirancang sebanyak 1.34 juta tan, bersamaan dengan lebih daripada 500 kolam renang Olimpik.

TEPCO mengatakan, air itu sudah ditapis daripada semua unsur radioaktif kecuali tritium, yang berada pada paras selamat.

Pandangan itu turut disokong oleh agensi atom Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

China bagaimanapun menuduh Jepun menggunakan lautan seperti ‘pembetung’ dan tuduhan itu bergema di PBB minggu lalu oleh Perdana Menteri, Manasseh Sogavare dari Kepulauan Solomon, yang menjalin hubungan rapat dengan Beijing.

Pembebasan itu dijangka mengambil masa beberapa dekad untuk dimuktamadkan, bertujuan untuk mengeluarkan bahan api radioaktif dan runtuhan yang sangat berbahaya dari reaktor yang rosak.

“Seperti yang berlaku untuk pelepasan pertama, kami akan terus memantau tahap tritium.

Kami akan terus memaklumkan kepada orang ramai dengan cara yang mudah difahami berdasarkan bukti saintifik,” kata pegawai TEPCO, Akira Ono kepada pemberita semalam.

Walaupun China mengharamkan import makanan laut Jepun, bot China dilaporkan terus menangkap ikan dari Jepun di kawasan yang sama di mana kapal nelayan Jepun beroperasi.

Duta Amerika Syarikat (AS) ke Jepun, Rahm Emanuel, minggu lalu menyiarkan gambar yang dikatakannya sebagai bot nelayan China di luar Jepun pada 15 September.

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini