comscore
Tumpuan :
Dunia

Rafah terus dibedil sekalipun Israel diberi amaran keras oleh AS

Warga Palestin menaiki lori meninggalkan bandar Rafah susulan serangan darat dan udara oleh tentera Israel. – FOTO: Reuters

RAFAH: Israel terus membedil bandar Rafah di selatan Gaza walaupun Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden berikrar untuk berhenti membekalkan senjata kepada Israel.

Perkara berkenaan disifatkan sebagai amaran paling keras daripada AS terhadap Israel berhubung pembekalan senjata dan mengenai kesan peperangan yang berlaku di Palestin.

Seorang wartawan melaporkan, berlaku insiden mogok di beberapa kawasan di Rafah, di mana Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PPB) menyatakan seramai 1.4 juta orang telah mendapat perlindungan.

“Kereta kebal dan jet itu menarik perhatian. Setiap minit anda mendengar roket dan anda tidak tahu di mana ia akan mendarat,” kata Tarek Bahlul.

Israel bertindak menentang bantahan antarabangsa dengan menghantar kereta kebal dan melakukan serbuan bersasar di timur Rafah iaitu bandar yang dikatakan tempat yang masih didiami oleh batalion terakhir Hamas.

Dalam temu bual dengan CNN pada semalam, Biden memberi amaran bahawa beliau akan menghentikan beberapa bekalan senjata AS ke Israel jika ia melakukan serangan darat utama di Rafah.

Israel bagaimanapun menyelar kenyataan Biden sebagai begitu mengecewakan.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden berikrar untuk berhenti membekalkan senjata kepada Israel jika mereka terus menyerang Rafah. – FOTO: Reuters

Biden memberitahu CNN: “Jika mereka pergi ke Rafah, saya tidak membekalkan senjata yang telah digunakan bagi melindungi kawasan bandar-bandar di Palestin.

“Kami tidak akan membekalkan senjata dan peluru kereta kebal yang telah digunakan,” katanya.

Ditanya mengenai tindakan Israel yang sudah berada di Rafah, Biden berkata mereka masih belum pergi ke kawasan utama penduduk.

Amaran baharu itu dibuat selepas pentadbirannya menghentikan penghantaran senjata pada minggu lalu membabitkan 1,800 bom 2,000 paun (907 kilogram) dan 1,700 bom 500 paun ketika Israel kelihatan bersedia untuk menyerang Rafah.

“Orang awam telah terbunuh di Gaza akibat daripada bedilan bom berkenaan,” kata Biden.

Hubungan antara sekutu itu menjadi semakin tegang apabila Biden dan pegawai tertinggi AS yang lain mengkritik Israel berhubung tindakannya dalam perang. – AGENSI

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini