comscore
Tumpuan :
Dunia

Rakyat Afrika Selatan di Malaysia mengundi awal

FOTO: South Africa High Commission Malaysia / Facebook

KUALA LUMPUR: Rakyat Afrika Selatan yang menetap di Malaysia mengundi awal untuk Pilihan Raya Umum (PRU) 2024 negara itu, di Suruhanjaya Tinggi di sini hari ini.

Pesuruhjaya Tinggi Afrika Selatan ke Malaysia dan Brunei, David E Malcomson berkata, Kuala Lumpur kekal sebagai lokasi pengundian utama, dengan pengundi datang dari pelbagai bahagian negara ini, serta dari Brunei dan Kemboja.

Pengundian itu bukan sahaja menandakan penyertaan aktif rakyat Afrika Selatan di luar negara tetapi juga merupakan detik penting dalam perjalanan demokrasi Afrika Selatan.

“Ia adalah 30 tahun demokrasi dan Malaysia sentiasa bersama kami sebelum demokrasi dan sejak demokrasi,” kata Malcomson, yang ditemui Bernama di Suruhanjaya Tinggi.

Beliau menyatakan bahawa pengundian pada Sabtu adalah kali kelima Suruhanjaya Tinggi di Kuala Lumpur mengadakan pengundian, dengan kira-kira 190 pengundi berdaftar.

Hampir 28 juta pengundi berdaftar di Afrika Selatan akan mengundi pada 29 Mei untuk memilih wakil-wakil ke parlimen dan wilayah.

Dianggap sebagai pilihan raya yang penting, ia akan menjadi pilihan raya umum demokratik ketujuh di negara itu.

Bercakap mengenai implikasi keputusan pilihan raya terhadap hubungan dua hala dengan Malaysia, Malcomson menawarkan perspektif yang meyakinkan mengenai kerjasama erat antara kedua-dua negara.

“Saya tidak fikir ia akan memberi kesan langsung kerana hubungan antara Afrika Selatan dan Malaysia sangat kukuh,” katanya, menekankan hubungan sejarah yang terjalin semasa perjuangan pembebasan Afrika Selatan dan dikekalkan oleh kepentingan strategik bersama.

Malcomson yakin hubungan Malaysia-Afrika Selatan akan menjadi lebih kukuh pada masa akan datang, dengan menyoroti perkembangan baru di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang berhasrat untuk memulihkan hubungan dua hala.

“Perdana Menteri Datuk Seri Anwar telah memberitahu Kementerian Luar bahawa perlu ada tumpuan baharu. Tahun lepas, kami bersetuju sebagai kementerian luar untuk menumpukan usaha mengukuhkan dan memulihkan hubungan, yang diketuai oleh Anwar dan Presiden Cyril Ramaphosa di pihak Afrika Selatan,” katanya.

Pilihan Raya Umum Afrika Selatan telah berlangsung setiap lima tahun sejak 1994 apabila pemerintahan minoriti kulit putih berakhir dan Kongres Kebangsaan Afrika (ANC) berkuasa.

ANC yang kini diketuai oleh Presiden Cyril Ramaphosa akan dicabar parti Democratic Alliance (DA) yang diketuai oleh John Steenhuisen, parti Economic Freedom Fighters (EFF) yang diketuai oleh Julius Malema dan 49 parti politik berdaftar lain.- BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini