comscore
Tumpuan :
Dunia

Republikan jangka penutupan kerajaan persekutuan Amerika Syarikat

Foto: Reuters

MOSCOW: Ahli Parlimen dari Parti Republikan Amerika Syarikat (AS) meramalkan penutupan kerajaan persekutuan sekiranya tiada keputusan mengenai pembiayaan selanjutnya dan Speaker Dewan Perwakilan Mike Johnson perlu mencari penyelesaian, lapor Sputnik.

“Orang ramai meramalkan penutupan walaupun hanya untuk beberapa hari,” kata seorang Ahli Parlimen Republikan yang enggan namanya disiarkan, lapor portal berita Axios pada Rabu.

Kerajaan AS akan berdepan penutupan separa jika tidak meluluskan bajet atau langkah perbelanjaan sementara menjelang 1 Mac.

Sementara itu, penutupan secara menyeluruh akan menjadi kenyataan jika tiada bajet atau langkah perbelanjaan sementara dicapai menjelang 8 Mac.

Pada minggu lepas, Johnson dipetik sebagai berkata bahawa Dewan Perwakilan akan mematuhi tarikh akhir.

Bagaimanapun, Speaker Dewan akan menghadapi dua pilihan sukar selepas itu, iaitu terus menentang Demokrat mengenai bajet atau membuat perjanjian dengan mereka yang boleh menjejaskan kepentingan Republikan.

Keputusan mesti dibuat selewat-lewatnya pada 30 April atau pemotongan perbelanjaan keseluruhan sebanyak satu peratus akan dikuat kuasa, menurut laporan itu. – BERNAMA-SPUTNIK

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini