comscore
Tumpuan :
Dunia

Ribuan migran rentas sempadan AS-Mexico

Foto: Reuters

HOUSTON: Kira-kira 4,000 migran bergerak ke Eagle Pass, sebuah bandar sempadan di negeri Texas AS pada Rabu, mendorong Gabenor Texas Greg Abbott mengisytiharkan “pencerobohan” di sempadan AS-Mexico, lapor Xinhua.

Perkembangan itu berlaku beberapa jam selepas Datuk Bandar Eagle Pass mengeluarkan deklarasi bencana tempatan untuk mencari lebih banyak sumber.

“Saya secara rasmi mengisytiharkan pencerobohan di sempadan kami kerana dasar Biden,” kata gabenor Republikan itu di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter.

“Kami sedang membina tembok sempadan, dawai berduri dan penghalang marin. Kami juga mengusir migran,” katanya, sambil menyebut dasar sempadan Rumah Putih sebagai “kegagalan”.

Jumlah migran yang menyeberangi sempadan selatan ke AS telah meningkat dengan cepat dan pegawai sempadan telah membuat lebih 45,000 pertembungan dengan migran dalam tempoh lima hari lepas sama ada di pintu masuk dan di antara mereka, menurut laporan Fox News.

Pentadbiran Biden pada Rabu mengumumkan ia akan menawarkan status sah sementara kepada lebih 470,000 migran Venezuela yang memasuki AS menjelang 31 Julai.

Langkah itu akan mempercepatkan proses bagi migran yang layak untuk mendapatkan permit kerja AS bagi mengurangkan tekanan ke atas New York, Chicago dan bandar-bandar lain yang bergelut untuk menyokong mereka dengan tempat perlindungan dan perkhidmatan sosial yang terhad. – BERNAMA-XINHUA

Loading...
Terkini