comscore
Tumpuan :
Dunia

Singapura rampas lebih 1.6 tan sayur diimport secara haram

SINGAPURA: Agensi Makanan Singapura (SFA) merampas lebih 1.6 tan sayur-sayuran yang diimport dari Malaysia secara haram melalui operasi yang dilancarkan pada Rabu dan Khamis lalu.

Dalam satu kenyataan bersama pada Jumaat, melalui operasi itu, agensi berkenaan serta Pihak Berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) menyasarkan lori membawa sayur-sayuran segar dan diproses untuk diedar terus kepada peruncit serta pelanggan.

Dua lori diminta berhenti oleh pegawai ICA di Pusat Pemeriksaan Woodlands sebelum ia dirujuk kepada SFA untuk pemeriksaan.

SFA kemudian menemui lebih 1.6 tan hasil yang tidak diisytiharkan seperti kailan, bawang besar, daun pandan, cili merah, lobak merah, tomato, kacang panjang dan kobis Beijing yang dibawa masuk dua pengimport.

Siasatan lanjut kini dilakukan sebelum mengambil tindakan penguatkuasaan.

Di Singapura, import makanan termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran hanya boleh dilaksanakan pengimport berlesen, dan setiap muatan mesti diisytiharkan serta disertakan dengan permit import yang sah, berdasarkan syarat ditetapkan SFA.

Tindakan mengimport buah-buahan dan sayur-sayuran segar secara haram boleh dikenakan denda maksimum SGD$10,000 (RM34,258) serta atau penjara untuk tempoh tidak melebihi tiga tahun.

Menurut SFA, sayur-sayuran yang diimport secara haram boleh menimbulkan risiko keselamatan makanan, apatah lagi jika racun perosak yang tidak dikawal atau tahap tinggi digunakan.

Loading...
Terkini