comscore
Tumpuan :
Dunia

Tragedi MH17: ‘Dunia tahu Rusia sembunyikan pembunuh’

Ria van der Steen, yang kehilangan bapa dan ibu tirinya dalam tragedi MH17 kelihatan di luar mahkamah ketika prosiding kes berkenaan di Belanda. – Foto: AP

Sydney: Menteri Luar Australia mendesak Rusia menyerahkan tiga lelaki yang didapati bersalah menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH17.

Beliau turut mengkritik Presiden Vladimir Putin kerana melindungi pembunuh.

Mahkamah Belanda semalam menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas tiga lelaki berhubung insiden jatuhnya pesawat Malaysia Airlines di Ukraine pada 2014.

Warga Rusia, Igor Girkin dan Sergei Dubinsky, serta Leonid Kharchenko dari Ukraine didapati bersalah menembak jatuh Boeing 777 dengan peluru berpandu yang dibekalkan Rusia, membunuh kesemua 298 penumpang di dalamnya.

Perbicaraan diadakan secara in absentia iaitu tanpa kehadiran tertuduh.

Menteri Luar Penny Wong berkata, keputusan itu mengesahkan “Persekutuan Rusia bertanggungjawab.”

“Kami menyeru Rusia untuk menyerahkan mereka yang disabitkan bersalah supaya mereka boleh menghadapi hukuman mahkamah atas jenayah kejam mereka.

“Tiada sebab untuk menyimpang atau maklumat salah daripada Persekutuan Rusia boleh mengelakkan fakta itu,” katanya kepada pemberita.

Wong berkata, keengganan Rusia untuk menyerahkan semua lelaki itu akhirnya membawa satu dakwaan terkutuk terhadap watak Putin.

“Kami akan mengatakan kepada Rusia dunia tahu anda menyembunyikan pembunuh dan itu mengatakan sesuatu mengenai anda, Putin,” katanya kemudian kepada penyiar nasional ABC.

Moscow mengetepikan keputusan itu sebagai bermotifkan politik, manakala Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy memujinya sebagai “penting.”

Perbicaraan itu mengakhiri kemelut demi mencari keadilan buat mangsa nahas itu yang datang dari 10 negara, termasuk 196 Belanda, 43 rakyat Malaysia dan 38 penduduk Australia. – AFP

Loading...
Terkini