comscore
Tumpuan :
Dunia

Usaha bentuk kerajaan baharu di Perancis berlarutan selepas Pilihan Raya Awal

Foto: Reuters

PARIS: Pencarian untuk gabungan kerajaan yang berpotensi di Perancis berterusan selepas pilihan raya parlimen yang memberikan tamparan hebat kepada kem kelompok tengah Presiden Emmanuel Macron, gagal memberikan majoriti parlimen yang jelas, lapor agensi berita Jerman (dpa).

Perikatan parti-parti haluan kiri baharu yang menang, Barisan Popular Baharu, berada jauh daripada majoriti mutlak, terus mencari calon dalam kalangan mereka sendiri yang boleh menjadi perdana menteri jika kerajaan dibentuk.

Perikatan yang segera dibentuk antara Sosialis, Komunis dan Hijau memasuki pilihan raya tanpa calon utama, dan kini bergelut mengenai siapa yang harus diketengahkan sebagai pemimpin yang berpotensi.

Sementara itu, gabungan parti kelompok tengah Macron, Ensemble (Bersama) di  tempat kedua  sedang mempertimbangkan kemungkinan gabungan besar yang akan mengecualikan parti berhaluan kiri  dan Perhimpunan Nasional (RN), parti sayap kanan pimpinan Marine Le Pen.

Dalam temu bual dengan penyiar France Inter, Yaël Braun-Pivet, Speaker Parlimen semasa daripada gabungan kelompok tengah Macron, menyeru untuk gabungan besar yang boleh merangkumi konservatif “Républicains”, Sosial Demokrat tengah-kiri, Sosialis dan Hijau bersama Parti Renaissance pimpinan  Macron.

RN dan sekutunya daripada parti sayap kanan mengejutkan Perancis dan jatuh ke tempat ketiga dalam pilihan raya akhir pada Ahad, walaupun menunjukkan prestasi yang baik dalam pusingan pertama pengundian.

Perdana Menteri Perancis semasa Gabriel Attal, sekutu Macron, kekal  sebagai ketua kerajaan sementara sementara parti-parti berusaha membentuk gabungan baharu.

Attal menawarkan peletakan jawatannya selepas kekalahan kem kelompok tengah tetapi Macron memintanya untuk kekal – sebahagiannya kerana tempoh peralihan mungkin berlarutan lebih lama dari biasa dan melangkaui cuti musim panas, memandangkan kesukaran untuk membina gabungan.

Pertarungan mengenai siapa yang akan memimpin Barisan Popular Baharu mungkin sukar kerana parti tunggal terbesar dalam kumpulan itu – parti sayap kiri La France Insoumise – dipimpin oleh Jean-Luc Mélenchon yang bersifat polarisasi.

Pemimpin Sosialis Olivier Faure telah diketengahkan sebagai pemimpin yang sesuai oleh ahli partinya.  — BERNAMA-dpa

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini