comscore
Tumpuan :
Dunia

Wakil media dan badan pemikir Asia Tenggara gesa perangi berita palsu

FOTO: Reuters

PHNOM PENH: Wakil media dan badan pemikir dari Asia Tenggara membuat seruan bersama untuk memerangi berita palsu, dengan mengatakan bahawa ia telah memecahbelahkan masyarakat dan menghalang wacana awam yang bermaklumat.

Kin Phea, ketua pengarah Institut Hubungan Antarabangsa Kemboja (IRIC), cabang Akademi Diraja Kemboja, berkata pada Sabtu bahawa seruan bersama itu dibuat semasa perhimpunan bertajuk “Bengkel Latihan Kewartawanan Mekong Ketiga mengenai Peranan Media dalam Memerangi Maklumat Palsu dan Berita Palsu dalam Konteks Kecerdasan Buatan (AI) untuk Keamanan, Kestabilan dan Kemakmuran Serantau” di Phnom Penh, ibu negara Kemboja, dari 5 hingga 6 Jun.

Bengkel anjuran IRIC dengan kerjasama Kelab Wartawan Kemboja, dihadiri lebih 70 pengamal media dan ahli akademik dari beberapa negara Asia Tenggara seperti Kemboja, Filipina, Malaysia dan Indonesia, katanya.

“Melihat bahawa platform media sosial malangnya telah menjadi alasan subur untuk penyebaran berita palsu, wakil media dan pemikir dari Asia Tenggara yang menyertai bengkel ini telah meminta usaha dan kerjasama bersama untuk memerangi maklumat palsu dan berita palsu,” kata Phea kepada Xinhua.

“Mereka memahami bahawa maklumat palsu dan berita palsu telah memecahbelahkan masyarakat dan menghalang wacana awam yang berinformasi,” tambahnya.

Menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas bengkel itu, para peserta menghargai peranan yang dimainkan oleh media dan kumpulan pemikir dalam memerangi maklumat palsu dan berita palsu dalam konteks AI serta usaha kolektif dalam mempromosikan keamanan, kestabilan dan kemakmuran serantau.

Mereka bersetuju untuk menyeru wartawan, platform media, kerajaan dan pihak berkepentingan lain untuk mematuhi standard etika tertinggi, mengutamakan semakan fakta dan mengesahkan semua maklumat sebelum diterbitkan untuk memastikan ketepatan dan kredibiliti kandungan, menurut kenyataan itu.

Mereka juga menggalakkan syarikat dan platform media sosial untuk membangunkan penyelesaian menggunakan teknologi canggih untuk mengenal pasti kandungan palsu.

Mereka menggesa pengukuhan dan pengemaskinian peraturan berkaitan dengan AI untuk mencegah laman “berita” yang direka dan dimanipulasi, menurut kenyataan itu, sambil menambah bahawa negara-negara harus melantik jurucakap untuk menyebarkan maklumat yang tepat mengikut konteks negara masing-masing.

Kenyataan itu menyebut bahawa satu platform ASEAN untuk memerangi maklumat palsu dan berita palsu perlu diwujudkan. – BERNAMA-XINHUA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini