comscore
Tumpuan :
Dunia

Wanita didakwa cuba melemaskan kanak-kanak Palestin, berusia 3 tahun

WASHINGTON: Seorang wanita dari Texas, didakwa cuba melemaskan seorang kanak-kanak perempuan Palestin-Amerika berusia tiga tahun, Mei lalu.

Polis memaklumkan suspek membuat kenyataan bermotifkan perkauman.

Kejadian itu mendapat perhatian meluas media, selepas Majlis Perhubungan Islam Amerika menawarkan sokongan kepada mangsa dan mengeluarkan kenyataan akhbar mengenal pasti individu terbabit mengikut agama dan keturunan.

“Jabatan Polis Euless percaya jenayah itu dilakukan kerana berat sebelah atau prejudis dan itu adalah sebahagian daripada kes kerana ia difailkan dengan pejabat Pendakwa Raya Tarrant,” kata polis dalam satu kenyataan pada Isnin.

Pejabat pendakwa raya berkata, ia menyemak kes berkenaan.

Menurut laporan polis, kejadian berlaku di kolam renang kompleks pangsapuri di pinggir bandar Dallas-Fort Worth, Euless, apabila suspek bertengkar dengan ibu kepada kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun itu, yang turut berada di kolam renang bersama anak lelaki berusia enam tahun, dan bertanya dari mana mereka berasal.

Suspek, yang dikenal pasti oleh polis sebagai Elizabeth Wolf, 42, cuba menenggelamkan kanak-kanak berusia tiga tahun itu dan cuba menangkap seorang budak lelaki berusia enam tahun, kata laporan polis.

Ibu itu dapat menarik anak perempuannya dari air, kata polis.

Suspek ditangkap dan didakwa dengan cubaan membunuh.

Penyokong hak asasi manusia melaporkan peningkatan dalam insiden Islamofobia, berat sebelah anti-Palestin dan antisemitisme di Amerika Syarikat, sejak konflik terbaharu di Timur Tengah.–REUTERS

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini