comscore
Tumpuan :
Jenayah

Geng upahan ceti haram tumpas

Foto hiasan

JOHOR BAHRU: Seorang remaja bawah umur antara lapan samseng upahan ceti haram diberkas polis kerana melakukan khianat dengan api, menyimbah cat dan mengugut mangsa yang gagal melangsaikan pinjaman.

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, kesemua suspek yang berusia 16 hingga 43 tahun  ditahan hasil serbuan di Kota Tinggi, Seri Alam dan Segamat antara 22 hingga 25 Oktober lalu.

Siasatan mendapati, mereka diupah RM600 untuk melakukan khianat simbah cat manakala RM1,000 untuk melakukan khianat dengan api.

“Hasil serbuan polis berjaya merampas barangan termasuk 15 telefon bimbit, tong cat warna merah, tin semburan cat warga hitam, nota ugutan, sarung tangan dan topeng plastik. Turut dirampas sebuah kereta Perodua Beza, sebuah Proton Waja dan sebuah Proton Saga,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sini, hari ini.

Kamarul Zaman berkata, dengan tangkapan itu, polis berjaya menyelesaikan 45 kes berkaitan antaranya di Johor Bahru, Iskandar Puteri, Kulai, Kluang, Seri Alam manakala empat kes di Melaka dan satu kes di Negeri Sembilan.

Beliau berkata, modus operandi sindiket adalah mengiklankan tawaran pinjaman di laman sosial Facebook (FB) dengan menggunakan ayat pinjaman wang berlesen Singapura bagi memperdaya mangsa.

Menurutnya, apabila peminjam memberi maklumat peribadi berkaitan akaun bank dan alamat tempat tinggal, sindiket akan memasukkan wang ke dalam akaun peminjam tanpa memperoleh persetujuan peminjam.

“Kemudian sindiket akan memaksa peminjam untuk membuat bayaran dengan mengenakan kadar faedah yang dan sekiranya tidak akur, mereka akan menggunakan orang suruhan bagi melakukan perbuatan khianat.

“Hasil siasatan kebanyakan mangsa adalah dalam kalangan warga tempatan yang bekerja di Singapura.

“Apabila mereka gagal membayar pinjaman, rumah keluarga di negara ini menjadi mangsa simbah cat dan khianat,” katanya.

Kamarul Zaman berkata, bagi kes khianat simbah cat kes disiasat mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan jika disabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak kurang daripada setahun dan tidak melebihi lima tahun atau denda atau kedua-duanya.

“Manakala bagi khianat dengan api, kes disiasat mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan dan jika disabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 14 tahun dan denda,” katanya.

| ARTIKEL BERKAITAN 

Loading...
Terkini