comscore
Tumpuan :
Jenayah

Pelaburan dalam laman sosial tidak ada yang betul – Bukit Aman

KUALA LUMPUR: Kebanyakan skim pelaburan di laman sosial seperti Facebook dan Telegram, adalah berbentuk penipuan serta tidak boleh dipercayai.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf berkata taktik pengiklanan antaranya yang menggunakan kemewahan melampau itu, hanya sebagai rekaan untuk memperdaya mangsa menyertai skim pelaburan terbabit.

“Pelaburan (dalam laman sosial) tidak ada yang betul, kononnya video dan pelbagai taktik lain yang akhirnya membawa kepada penipuan.

“Tidak ada jalan mudah untuk mendapatkan wang, melaburlah dalam skim sah yang diluluskan pihak berkuasa,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perbarisan Tamat Latihan Program Latihan Asas Kepolisan Sarjan Percubaan Siri 1/2023 di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur di sini, hari ini.

Ramli berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kejadian dua pemain badminton negara menjadi mangsa sindiket penipuan yang mengakibatkan kerugian jutaan ringgit.

Isnin lepas, media melaporkan pemain beregu campuran profesional negara Lai Pei Jing, menjadi mangsa sindiket penipuan yang mengakibatkan dia hilang hampir semua wang simpanannya.

Kejadian sama turut menimpa bekas pemain beregu lelaki badminton negara, Tan Boon Heong yang mendedahkan dirinya pernah menjadi mangsa sindiket penipuan sehingga kerugian hampir RM2.5 juta.

Ramli berkata pihaknya sedang menyiasat kedua-dua kes terbabit dan perkembangan mengenainya akan dikongsikan dalam masa terdekat.

“Mereka ditipu dengan penipuan pelaburan dan siasatan masih diteruskan,” katanya.

Terdahulu, seramai 247 sarjan percubaan menamatkan latihan asas kepolisan yang diterima mereka selama sembilan bulan bermula 10 September tahun lepas.

Ramli turut menasihatkan sarjan percubaan yang berjaya menamatkan latihan untuk mengelakkan penyalahgunaan kuasa, rasuah dan sebagainya, susulan pelbagai cabaran yang bakal dihadapi apabila mula bertugas di penempatan ditetapkan.

“Semua pihak sedang memerhati, kesedaran orang ramai juga semakin meningkat jadi (polis) tidak boleh buat (kerja) lebih kurang, sewenang-wenangnya salah guna kuasa atau mengamalkan rasuah…itu nasihat saya kepada mereka yang tamat latihan hari ini,” katanya.– BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini