comscore
Tumpuan :
Luar Negara

9 maut dalam serangan di Mexico

Anggota forensik meneliti lokasi jenayah di mana kumpulan bersenjata membunuh sembilan mangsa di sebuah bar di Apaseo El Alto, Guanajuato, di Mexico. – FOTO: REUTERS

MEXICO: Sekurang-kurangnya sembilan mangsa terbunuh akibat serangan lelaki bersenjata di sebuah bar di Guanajuato, menurut pegawai tempatan.

Serangan yang berlaku kira-kira jam 9 malam waktu tempatan itu turut mengakibatkan dua orang cedera di bandar Apaseo el Alto.

Menurut saksi, seorang lelaki bersenjata di atas trak tiba di bar Lexus dan melepaskan tembakan ke arah mereka yang berada di dalamnya.

Majlis perbandaran tempatan, dalam satu kenyataan, berkata mangsa yang terbunuh disahkan lima lelaki dan empat wanita manakala dua lagi wanita yang cedera berada dalam keadaan stabil.

Penyerang belum dapat dikenal pasti dan menurut pihak berkuasa, pasukan Pengawal Kebangsaan serta pihak berkuasa persekutuan akan mengambil alih siasatan.

Guanajuato ialah sebuah kawasan perindustrian yang sering menyaksikan pertembungan ganas antara kmpulan penjenayah Jalisco New Generation dan kartel dadah Santa Rosa de Lima.

Poster dan risalah berkaitan dua kumpulan jenayah itu ditinggalkan di lokasi, satu amalan biasa di Mexico selepas pembunuhan kumpulan pesaing atau anggota pihak berkuasa.

Media tempatan berkata, serangan itu dilakukan sebagai membalas dendam atas penangkapan Juan Rodolfo Yepez, seorang pemimpin Santa Rosa de Lima, pada Selasa lalu.

Beberapa jam sebelum serangan, 18 kenderaan dibakar di kawasan sekitar Apaseo el Alto.

Setakat ini, lebih 2,100 pembunuhan didaftarkan di Guanajuato antara Januari hingga Ogos. – AFP / BERITA HARIAN

Loading...
Terkini