comscore
Tumpuan :
Luar Negara

Kadar kematian ibu dan bayi di Gaza dijangka meningkat

ISTANBUL: Kematian ibu dan bayi baru lahir di Semenanjung Gaza dijangka meningkat disebabkan kekurangan akses kepada penjagaan kesihatan ekoran serangan dan sekatan yang berterusan.

Dalam satu kenyataan, Agensi pelarian Palestin Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) (UNRWA) berkata wanita, kanak-kanak dan bayi baru lahir di Gaza secara tidak seimbang menanggung beban peningkatan permusuhan di wilayah Palestin yang diduduki.

“Kematian ibu dijangka meningkat memandangkan kekurangan akses kepada penjagaan yang mencukupi.

“Pengeboman, kemudahan kesihatan yang rosak atau tidak berfungsi, ketiadaan bekalan air dan elektrik serta akses terhad kepada makanan dan ubat-ubatan sangat mengganggu perkhidmatan kesihatan ibu, bayi baru lahir dan kanak-kanak,” menurut agensi itu yang dilaporkan ANADOLU.

Agensi itu menegaskan bahawa “jeda kemanusiaan segera diperlukan untuk mengurangkan penderitaan dan mencegah keadaan terdesak daripada menjadi malapetaka.”

Minggu ini tentera zionis meluaskan serangan udara dan darat ke atas Semenanjung Gaza, tanpa henti.

Hampir 11,000 orang terbunuh dalam konflik itu, termasuk 9,488 rakyat Palestin dan lebih 1,538 warga Israel.

Sambil meneruskan pemotongan bekalan elektrik, bahan api dan air ke Gaza, sepanjang minggu lalu Israel memberikan sedikit bantuan kemanusiaan, tetapi jauh lebih sedikit daripada apa yang diperlukan oleh 2.3 juta penduduk di semenanjung itu untuk terus hidup. – AGENSI

Loading...
Terkini