comscore
Tumpuan :
Mahkamah

[VIDEO] Akauntan didenda RM4,500, pasang CCTV dalam tandas pejabat 

 

MELAKA: Mahkamah Majistret Ayer Keroh, di sini hari ini mendenda seorang akautan RM4,500 atas pertuduhan mengaibkan kehormatan rakan sekerja wanita dengan memasang kamera litar tertutup (CCTV) tersembunyi di dalam tandas pejabat syarikat, Selasa lalu.

Keputusan itu dibuat Majistret Sharda Shienha Mohd Suleiman terhadap tertuduh, Chong Soon Hoe, 25, yang mengaku bersalah sejurus dibacakan pertuduhan terhadapnya oleh jurubahasa mahkamah.

Tertuduh juga diperintah untuk menjalani hukuman penjara tambahan enam bulan jika gagal melunaskan denda berkenaan, namun lelaki itu membayarnya.

Berdasarkan pertuduhan dia didakwa mengaibkan kehormatan seorang wanita berusia 28 tahun dengan cara memasang CCTV dalam plastik tisu di tandas yang akan menganggu kesantunan mangsa.

Kesalahan itu dilakukan disebuah premis bernombor di Jalan Tun Perak, dalam daerah Melaka Tengah, di sini, pada 7 Mei lalu kira-kira 4.30 petang.

Dia didakwa melakukan kesalahan Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntuk hukuman penjara maksimum lima tahun, atau dengan denda atau kedua-duanya, jika disabitkan kesalahan.

Mengikut fakta mangsa seorang ejen cukai dan bekerja di syarikat terbabit kira-kira setahun setengah melihat CCTV itu tersembunyi di dalam plastik tisu ketika berada di dalam tandas pada hari kejadian.

Apabila memeriksanya menggunakan komputer riba, mangsa mendapati CCTV itu dipasang oleh tertuduh dan terdapat rakaman video dirinya di dalam tandas.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Farah Nabihah Sofian manakala tertuduh diwakili peguam Kent Tan Chow Teng.

Terdahulu, peguam memohon mahkamah menggunakan budi bicara untuk melepaskan tertuduh dengan Bon Berkelakuan Baik berdasarkan peruntukan Seksyen 294 Kanun Tatacara Jenayah dan tidak dipenjarakan.

Ujar peguam, antara lain tertuduh seorang pemegang ijazah kelas pertama dalam bidang perakaunan, masih muda, tiada rekod kesalahan lampau serta menjaga ibu bapa yang menghidap penyakit darah tinggi serta kencing manis.

Katanya, tertuduh yang juga anak lelaki tunggal keluarga sudah insaf atas kesalahannya selain ingin menyambung pengajian di Singapura serta memohon taraf penduduk tetap di sana.

Pendakwaan bagaimanapun membantah permohonan peguam dan menghujahkan supaya hukuman setimpal dikenakan mengambil kira fakta kes yang diperakui tertuduh.

“Kepentingan awam harus mengatasi kepentingan tertuduh dan hukuman dikenakan dapat memberi pengajaran kepada tertuduh yang menceroboh privasi mangsa agak tidak mengulangi kesalahan sama pada masa depan,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini