comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Anggota polis berpangkat Sarjan diarah bela diri kes rasuah

KOTA BHARU: Mahkamah Sesyen di sini hari ini memerintahkan seorang anggota polis berpangkat Sarjan yang didakwa memperoleh rasuah lima tahun lepas untuk membela diri.

Hakim Dazuki Ali membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Mohd Ameruddin Yusoof, 32, pada akhir kes pendakwaan.

Mahkamah menetapkan 27 dan 30 Oktober depan sebagai tarikh untuk anggota polis itu membela diri.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Tengku Nurul Haziqah Tuan Yacob, manakala Mohd Ameruddin diwakili peguambela Datuk Shukri Mohamed.

Anggota polis berpangkat Sarjan yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pasir Puteh itu didakwa secara rasuah meminta suapan RM5,000 daripada seorang lelaki untuk membebaskan dua individu yang ditangkap atas kesalahan memiliki ketum, di Kampung Lembah Semerak, Pasir Puteh, pada 1 April 2019 pukul 1 tengah hari.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 16 (a) (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta yang sama.

Bagi pertuduhan kedua, anggota polis itu didakwa menerima suapan RM5,000 daripada lelaki yang sama untuk membebaskan dua individu yang memiliki ketum di Bandar Baru Pasir Puteh, pada 6.50 petang, 1 April 2021.

Ameruddin didakwa mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta yang sama.

Sabit kesalahan boleh membawa kepada hukuman penjara selama tempoh tidak melebihi 20 tahun dan didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan yang berkaitan kesalahan itu jika suapan itu dapat dinilai atau berbentuk wang, atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi.– BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini