comscore
Tumpuan :
Mahkamah

[VIDEO] Bapa mengaku tidak bersalah, rogol anak kandung 16 tahun

SEREMBAN: Seorang bapa dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini, atas pertuduhan merogol anak kandungnya yang berusia 16 tahun ketika kejadian pada November tahun lalu.

Tertuduh berusia 47 tahun berhadapan dakwaan mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang membawa penjara tidak kurang lapan tahun, tidak lebih 30 tahun dan boleh juga dikenakan sebat tidak kurang10 sebatan.

Bagaimanapun, tertuduh mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Datin Surita Budin selepas kertas pertuduhan dibacakan jurubahasa.

Mengikut pertuduhan, tertuduh telah merogol anak kandungnya yang ketika kejadian berusia 16 tahun enam bulan yang mana ia tidak dibenarkan di bawah undang- undang, hukum agama, adat atau kebiasaan untuk berkahwin dengannya.

FOTO: NSTP

Kesalahan itu dilakukan pada 12 November 2023, pada waktu petang, di sebuah rumah di Kampung Kendong Baru Kota, Rembau.

Timbalan Pendakwa Raya Goh Hsiao Tung tidak menawarkan jaminan memandangkan mangsa merupakan anak kandung tertuduh dan sekiranya diberikan jaminan dikuatiri dia akan menganggu mangsa.

“Pihak pendakwaan membantah jaminan diberi dan mangsa ini juga telah dipukul oleh tertuduh selepas kejadian dan tertuduh juga akan dituduh untuk kes itu,” katanya.

Tertuduh dalam rayuannya memohon maaf dan memberitahu ketika kejadian dia sedang mabuk yang menyebabkan dia melakukan perbuatan tidak baik.

“Saya juga perlu menjaga bapa dan saya kini orang kurang upaya (OKU) kerana pernah kemalangan yang menyebabkan sebelah mata saya rosak.

“Jadi sukar saya nak cari kerja lain. Saya juga tiada pekerjaan tetap dan sekarang tinggal sendirian,” katanya.

Hakim tidak membenarkan jaminan dan menetapkan 6 Mac ini untuk sebutan semula kes dan lantikan peguam.

Media sebelum ini melaporkan seorang remaja perempuan dibelasah oleh bapanya menggunakan pelbagai objek sehingga mendapat 12 jahitan pada kepala dan dikejarkan ke Hospital Tampin.

Kejadian itu dipercayai disebabkan bapanya tidak berpuas hati dengan tindakan mangsa mengadu kepada teman wanita bapanya yang dia dirogol lelaki itu.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini