comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Bekas pegawai polis diperintah bayar RM820,000, laku seks tanpa rela dengan 2 wanita Mongolia

 

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Seorang bekas pegawai polis berpangkat Inspektor yang melakukan hubungan seks tanpa kerelaan, dengan dua wanita Mongolia ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) empat tahun lalu, diperintahkan membayar ganti rugi berjumlah RM820,000.

Keputusan itu dibuat Hakim, Dr Mohd Johan Lee @ John Lee Kien How, selepas membenarkan saman dikemukakan dua wanita terbabit yang bertindak selaku plaintif, terhadap Hazrul Hizham Ghazali, yang dinamakan selaku defendan.

Hakim memutuskan demikian selepas mendapati kedua-dua plaintif berjaya membuktikan kes mereka atas imbangan kebarangkalian terhadap defendan.

Hakim berkata, mahkamah membuat keputusan berkenaan selepas meneliti keterangan saksi dan hujahan yang tidak dicabar atau disangkal oleh defendan.

Katanya, defendan (Hazrul Hizham) tidak diwakili peguam selepas peguamnya menarik diri dan tidak pernah hadir sepanjang perbicaraan, walaupun dimaklumkan oleh bekas peguamnya itu.

Hakim Dr Mohd Johan berkata, bagi kes terhadap wanita yang pertama, plaintif berjaya membuktikan bahawa defendan melakukan hubungan seks tanpa kerelaannya sebanyak enam kali.

Beliau berkata, defendan juga boleh dipertanggungjawab atas salah laku gangguan seksual, salah laku mendatangkan kecederaan dan pengurungan secara salah.

“Oleh itu, mahkamah memberikan ganti rugi sebanyak RM460,000 kepada plaintif merangkumi ganti rugi am, mendatangkan kecederaan dan melakukan hubungan seksual tanpa kerelaan (RM200,000).

“Bagi seorang lagi plaintif, mahkamah mendapati defendan melakukan persetubuhan tanpa kerelaan sebanyak dua kali dan mengurung secara salah.

“Oleh itu, mahkamah memerintahkan defendan membayar ganti rugi berjumlah RM360,000 merangkumi ganti rugi am termasuk mendatangkan kecederaan dan melakukan hubungan seksual tanpa kerelaan (RM150,000),” katanya.

Defendan sebelum ini didakwa atas 11 pertuduhan memperdagangkan dua wanita warga Mongolia bagi tujuan eksploitasi seks, merogol dan mencabul mangsa sama.

Bagaimanapun, dia dibebaskan daripada kesemua pertuduhan di akhir kes pembelaan, pada tahun lalu.

Dalam penghakimannya, Dr Mohd Johan berkata, pada 10 April 2020, kedua-dua plaintif ditahan pada satu sekatan jalan raya di Petaling Jaya.

Beliau berkata, selepas diarahkan keluar daripada kereta dan dibawa ke khemah polis di sekatan jalan raya itu, defendan membawa kedua-dua wanita terbabit ke sebuah hotel di lokasi berhampiran.

Katanya, defendan kemudian meletakkan kedua-dua wanita itu di dua buah bilik berasingan dan melakukan hubungan seks tanpa kerelaan ke atas mereka di antara 10 dan 11 April 2020.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini