comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Curi barangan lebih RM100, instafamous kena penjara sehari & denda RM400

KUALA LUMPUR: Mahkamah Majistret di sini hari ini menjatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM400 terhadap seorang ‘instafamous’ kerana mencuri barangan pasar raya.

Majistret Nurul Izzah Shaharuddin menjatuhkan hukuman itu terhadap Rumaisyah Yahya, 31, selepas dia mengaku salah mencuri barangan seperti pewangi bilik, ubat gigi, sabun mandi, air kotak, sayur brokoli dan penyangkut baju berjumlah RM108.18.

Kejadian berlaku di sebuah pasar raya di pusat beli-belah terkemuka di Jalan Ampang di sini, pada 4.30 petang, semalam.

Pertuduhan mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun serta boleh dikenakan denda dan bagi kesalahan kedua boleh dihukum penjara serta dikenakan denda atau sebat.

Mahkamah turut memerintahkan wanita itu dipenjara bermula tarikh tangkap dan penjara tiga hari sekiranya gagal membayar denda.

Mengikut fakta kes, tertuduh yang bekerja sebagai pengajar yoga mengambil beberapa barang lalu memasukkannya ke dalam beg yang dibawa.

Namun, dia tidak membuat pembayaran bagi barangan itu sebelum ke bahagian lain dan terus keluar dari pasar raya itu.

Tertuduh kemudian ditahan oleh pengawal keselamatan dan pemeriksaan mendapati beg yang dibawa mempunyai barangan milik pasar raya itu dan dia gagal mengemukakan resit pembelian.

Timbalan Pendakwa Raya Sheryn Yong Shi Yee memohon hukuman setimpal sebagai pengajaran kepada tertuduh.

Bagaimanapun, peguam Muhammad Rhastdan Abdul Wahab yang mewakili tertuduh memohon hukuman penjara dan denda minimum atas alasan anak guamnya tidak mempunyai pendapatan tetap dan menyara ibu berusia 65 tahun.

“Ini adalah kesalahan pertama tertuduh dan barang yang diambil hanyalah barang keperluan asas sahaja.

“Anak guam sudah insaf dan mohon diberikan peluang kedua,” katanya.

Loading...
Terkini