comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Dua kontraktor memperdaya pengurusan SJKT bernilai RM875,000 

Foto: NSTP

KUALA LUMPUR: Di Mahkamah Sesyen di sini hari ini, dua kontraktor mengaku tidak bersalah atas pertuduhan memperdaya pengurusan sekolah dengan menjalankan kerja-kerja membaik pulih fasiliti sekolah yang bernilai RM875,000, tiga tahun lalu.

Pengakuan oleh Mohd Syafeeq Mohd, 40, dan Cheah Seng Nam, 48, dibuat selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Rozina Ayob.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa dengan niat bersama memperdaya Lembaga Pengelola Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Semenyih untuk menyerahkan wang sebanyak RM875,000 kepada mereka.

Ia dengan mempercayai mereka adalah kontraktor yang dilantik oleh Kementerian Pendidikan Malaysia bagi kerja-kerja penyelenggaraan, penambahbaikan dan membaik pulih fasiliti di sekolah berkenaan yang bernilai RM875,000.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di RHB Bank Cawangan Taman Midah di sini, pada 27 Ogos 2020 hingga 8 Oktober 2020.

Pertuduhan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang setahun dan maksimum 10 tahun dan sebatan serta denda.

Pengawai Pendakwa Suruhanjaya Pecegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Aliff Shaharuzaman memohon dua lelaki itu masing-masing diikat jamin RM50,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan mereka perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah serta melapor diri di pejabat SPRM Selangor pada minggu pertama setiap bulan.

Peguam Ridha Abdah Subri mewakili kedua-dua tertuduh memohon anak guamnya diikat jamin RM12,000 setiap seorang atas alasan mereka memberikan kerjasama yang baik kepada SPRM sepanjang siasatan dijalankan.

“Mohd Syafeeq kini berniaga kedai minuman secara kecilan manakala Cheah merupakan bapa tunggal yang mana isterinya baru sahaja meninggal dunia dan dia perlu menyara seorang anak berumur tujuh tahun.

“Saya tidak membantah dengan syarat-syarat tambahan itu. Kedua-dua anak guam saya sebelum ini sudah didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas kesalahan sama. Oleh itu, pasport mereka diserahkan kepada mahkamah berkenaan,” katanya.

Hakim Rozina membenarkan dua lelaki itu masing-masing diikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin dan mereka perlu melapor diri di pejabat SPRM Selangor pada minggu pertama setiap bulan serta tarikh sebutan semula ditetapkan pada 25 Oktober ini.

Pada 13 September, kedua-dua lelaki itu didakwa Mahkamah Sesyen Shah Alam atas dua pertuduhan memperdaya lembaga pengelola sekolah dengan menjalankan kerja baik pulih fasiliti bernilai lebih RM1.2 juta, tiga tahun lalu.

Loading...
Terkini