comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Keputusan rayuan Siti Bainun terhadap hukuman penjara 12 tahun esok

Foto fail NSTP

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi akan membuat keputusan esok berhubung rayuan pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali terhadap hukuman penjara 12 tahun kerana mengabai dan menganiaya seorang remaja perempuan sindrom Down dikenali sebagai Bella.

Berdasarkan semakan sistem mahkamah, Hakim Datuk Noorin Badaruddin dijangka membacakan keputusannya itu pada 10 pagi.

Pada 7 Mac lepas, Hakim Noorin selesai mendengar hujahan pihak peguam dan pendakwaan berhubung rayuan Siti Bainun, 32, terhadap sabitan dan hukuman.

Pada 3 Mei 2023, Hakim Mahkamah Sesyen Izralizam Sanusi Izraliza menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun terhadap Siti Bainun selepas mendapati dia bersalah atas dua pertuduhan mengabai dan menganiaya Bella, 13 dan memerintahkannya menjalani hukuman penjara itu serta-merta selepas menolak permohonannya untuk menangguhkan hukuman.

Wanita itu dihantar ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman penjara tersebut.

Mahkamah Tinggi pada 23 Mei 2023 menolak permohonan Siti Bainun agar pelaksanaan hukuman penjara terhadapnya ditangguhkan selepas mendapati tiada keadaan khas atau luar biasa untuk berbuat demikian.

Mengikut pertuduhan, Siti Bainun didakwa mengabai dan menganiaya remaja perempuan sindrom Down berusia 13 tahun itu sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi di sebuah unit kondominium di Wangsa Maju antara Februari dan Jun 2021.

Kedua-dua pertuduhan itu mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya.

Mahkamah turut memerintahkan Siti Bainun menandatangani bon berkelakuan baik selama lima tahun dengan seorang penjamin berserta cagaran RM5,000.

Dia juga diarah melaksanakan khidmat masyarakat selama 200 jam yang perlu disempurnakan dalam tempoh enam bulan selepas tamat hukuman penjara.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Zahida Zakaria, Nor Azizah Mohamad dan Analia Kamaruddin manakala peguam Haijan Omar, Nur A’minahtul Mardiah Md Noor dan Nurul Hafidzah Hassan mewakili Siti Bainun.

— BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini