comscore
Tumpuan :
Mahkamah

KWSP boleh gabung akaun individu sama

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Shah Alam memutuskan bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berhak untuk menggabungkan dua akaun milik individu sama.

Pesuruhjaya Kehakiman, Dr Choong Yeow Choy dalam penghakimannya berkata walaupun Akta dan Kaedah KWSP 1991 serta Peraturan KWSP 2001 tidak mengandungi peruntukan nyata memberikan kuasa kepada KWSP menggabungkan akaun itu, tiada peruntukan sama yang melarang tindakan berkenaan.

Mahkamah Tinggi memutuskan demikian dalam tuntutan saman difailkan oleh M Divyyaa terhadap KWSP selepas dana persaraan itu menggabungkan dua akaun mendiang bapanya, S Machap yang berakhir dengan nombor 236 dan 036 ke dalam satu akaun.

Dalam kes saman terbabit, Divyyaa mencabar keputusan KWSP menggabungkan kedua-dua akaun itu ke dalam satu akaun dan penamaan benefisiari secara automatik.

Machap mendaftar sebagai ahli KWSP pada 1 Ogos 1995 dengan menggunakan nombor kad pengenalan baharu dan diberikan akaun dengan nombor berakhir 036, walaupun sudah mempunyai akaun sedia ada dengan nombor berakhir 236 yang didaftarkan dengan kad pengenalan lamanya pada 10 Mac 1984.

Beliau menamakan V K Dharsyaini sebagai benefisiari untuk akaun 036 (yang tidak mempunyai sebarang baki) dan tidak menamakan mana-mana benefisiari untuk akaun 236 (yang mempunyai baki).

Machap meninggal dunia pada 17 Julai 2021 dan Divyyaa (plaintif) dinasihati pegawai KWSP untuk memohon satu Surat Kuasa Mentadbir untuk pengeluaran akaun KWSP si mati.

Plaintif kemudian memohon dan memperoleh Surat Kuasa Mentadbir bertarikh 31 Mei 2022 berdasarkan semakan awal dilakukan pada ketika itu.

Dia melalui firma peguamcaranya, menghantar surat bertarikh 19 September 2022 kepada KWSP mengenai tuntutan pengeluaran KWSP si mati dan sekali lagi menghantar surat peringatan bertarikh 19 November 2022.

Pada 1 Disember 2022, Plaintif menerima satu surat daripada defendan di mana beliau dinasihatkan sekiranya mempunyai bantahan terhadap penamaan dibuat mendiang bapa ketika hayatnya, beliau dinasihatkan menggunakan saluran perundangan dengan memfailkan injunksi atau saman pemula.

Dalam kes saman itu, Divyyaa menyatakan bahawa KWSP yang dinamakan selaku defendan tidak mempunyai sebarang kuasa untuk menggabungkan akaun milik mendiang bapanya.

Bagaimanapun, KWSP yang dinamakan selaku defendan menegaskan bahawa ia hanya menggunakan kuasa pentadbirannya dalam menggabungkan kedua-dua akaun itu.

Menurut KWSP, penamaan Dharsyaini sebagai benefisiari adalah mematuhi semua peruntukan di bawah Akta, Kaedah dan Peraturannya.

Dalam penghakimannya, Yeow Choy juga memutuskan, oleh kerana penamaan itu kekal sah, ia bersetuju dengan KWSP bahawa berdasarkan peruntukan KWSP (berkaitan pembayaran atas kematian ahli jika ada penamaan), Dharsyaini berhak mendapat baki dalam akaun dengan nombor berakhir 236 selepas ia digabungkan dengan akaun 036.

Beliau berkata, ia adalah satu kes di mana keputusannya akan menjejaskan salah satu pihak, iaitu sama ada pihak yang menuntut, iaitu Divyyaa dan Dharsyaini.

Katanya, malangnya hanya seorang daripada pihak yang akan berhak ke atas (hasil) dalam akaun terbabit.

“Defendan (KWSP) tidak mempunyai kepentingan dalam saman ini. Satu-satunya kebimbangannya adalah tanggungjawab untuk melaksanakan kewajipan berkanunnya,” katanya.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini