comscore
Tumpuan :
Mahkamah

[VIDEO] Operator kilang dituduh sokong pengganas IS, simpan bahan letupan


Oleh: Kumaran Rajamoney

TAIPING: Seorang operator kilang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini dengan tiga pertuduhan atas kesalahan memberikan sokongan kepada kumpulan pengganas Islamic State (IS).

Tertuduh Muhammad Aabid Zarkasi, 28, mengangguk faham selepas kesemua tiga pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan hakim Nabisha Ibrahim.

Bagi pertuduhan pertama, tertuduh didakwa memberi sokongan kepada kumpulan pengganas IS dengan cara menyimpan bahan letupan untuk menjalankan aktiviti kumpulan pengganas itu.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa memiliki sembilan buah video dan lima artikel dalam bentuk PDF di dalam sebuah telefon bimbit jenis Xiaomi yang merupakan item yang mempunyai kaitan dengan perlakuan perbuatan pengganas dan kumpulan pengganas IS.

Bagi pertuduhan ketiga pula, Aabid didakwa telah membuat bahan letupan sebagai persediaan untuk melakukan suatu perbuatan pengganas.

Kesemua kesalahan itu dilakukan diantara 28 Januari hingga 15 Mei 2024 di Taman Serai Jaya, Bagan Serai, Perak.

Pertuduhan dilakukan di bawah Seksyen 130J(1)(a) Kanun Keseksaan, Seksyen 130JB (1)(a) Kanun Keseksaan dan Seksyen 130JD (1) Kanun Keseksaan.

Tiada pengakuan direkodkan dan mahkamah turut tidak menawarkan jaminan kepada tertuduh.

Hakim menetapkan 11 Julai ini untuk serahan dokumen laporan kimia dan sebutan semula kes.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Rullizah Abdul Majid dan Lina Hanini Ismail, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini