comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Pengarah syarikat, penjawat awam didenda RM12,000 guna dokumen palsu

Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Seorang pengarah syarikat latihan sistem teknologi maklumat didenda RM12,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana didapati bersalah menggunakan dokumen palsu berhubung kursus penyelenggaraan portal dan aplikasi Perbadanan Harta Intelek (MyIPO), tahun lepas.

Hakim Rozina Ayob menjatuhkan hukuman tersebut terhadap Shaharuddin Ahmad, 45, yang juga pemilik syarikat Favourite Trainer Sdn Bhd, selepas dia mengaku bersalah memperdayakan seorang pegawai Sistem Maklumat MyIPO menggunakan dokumen palsu.

Dia didakwa menggemukakan invois dan dokumen pengesahan palsu berkaitan perkhidmatan untuk ‘Kursus Full PHP with MySQL’ dari 12 Dis hingga 14 Dis 2022 bagi tiga individu berjumlah RM4,500 atas nama syarikat berkenaan.

Shaharuddin didakwa melakukan kesalahan itu di Bahagian Teknologi Maklumat, Pejabat MyIPO, pada 15 Dis 2023, mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah Seksyen 465 akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sebelum menjatuhkan hukuman, Rozina berkata mahkamah memuji tindakan tertuduh membuat pengakuan bersalah, namun kesal dengan perbuatan dilakukan kerana sebagai ketua keluarga, dia sepatutnya menjadi contoh kepada empat orang anaknya.

“Walaupun kesempitan wang, ini bukan jalan untuk menyelesaikan masalah. Mahkamah memberi peluang terakhir kepada kamu (Shaharudin) dan tidak mengenakan hukuman penjara. Oleh itu, mahkamah mengenakan hukuman denda RM12,000 atau penjara 30 hari sekiranya gagal bayar denda,” katanya.

Berdasarkan fakta kes, pada November 2022, tertuduh dihubungi Pegawai Sistem Maklumat (Gred IP8) Mohd Nizam Abdul Rahman bagi menyediakan satu sebut harga berkaitan kerja perkhidmatan ‘Kursus Full PHP with MySQL’ dan tertuduh telah menghantar sebut harga tersebut melalui e-mel kepada Nizam.

Hasil siasatan mendapati tertuduh telah menggunakan suatu dokumen iaitu invois dan dokumen pengesahan perkhidmatan untuk kursus tersebut bertarikh 12 Disember hingga 14 Disember 2022 bagi tiga penama.

Bagaimanapun, tertuduh mengetahui hanya Mohd Nizam yang hadir pada kursus tersebut manakala dua lagi penama iaitu Salamiah Saidin tidak mengetahui tentang kursus itu serta tidak menandatangani kehadiran sementara Nor Azlila Ahamad hanya mengetahui berkaitan kursus itu apabila dimaklumkan oleh Mohd Nizam.

Di Mahkamah Sesyen berasingan, Hakim Suzana Hussin menjatuhkan hukuman denda RM12,000 atau penjara sebulan terhadap Mohd Nizam, 48, selepas dia mengaku bersalah bersubahat dengan Shaharuddin atas kesalahan sama.

Pertuduhan mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan itu dibaca bersama Seksyen 471 akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Kedua-dua kes itu dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Irna Julieza Maaras manakala dua lelaki terbabit tidak diwakili peguam.- BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa.

Loading...
Terkini