comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Permohonan lelaki mahu dirujuk ke hospital psikiatri ditolak

Permohonan tertuduh, Muhammad Fakrul Aiman Sajali mahu dirujuk ke hospital psikiatri ditolak

SUNGAI BESAR: Mahkamah Majistret di sini, hari ini, menolak permohonan seorang lelaki yang dituduh membunuh seorang wanita hamil di Jalan Sungai Limau dekat sini, supaya dirujuk ke hospital psikiatri.

Majistret Siti Hajar Ali menolak permohonan tertuduh dalam kes itu, Muhammad Fakrul Aiman Sajali, 20, atas alasan perkara itu perlu diputuskan Mahkamah Tinggi.

“Mahkamah berpendapat secara asasnya permohonan begini perlu diputuskan hakim yang menjalankan kes ini iaitu Hakim Mahkamah Tinggi dan mahkamah ini sedar keperluan mengikut Seksyen 342 Kanun Tatacara Jenayah perlu dipatuhi.

“Mahkamah juga berpendapat penolakan permohonan pada peringkat ini tidak akan memprejudiskan hak tertuduh. Peguam pada bila-bila masa boleh membuat permohonan itu di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi yang akan menjalankan perbicaraan kes ini nanti,” katanya.

Permohonan itu dibuat peguam Muhammad Nor Tamrin, yang mewakili Muhammad Fakrul Aiman pada 3 Ogos lalu.

Pada prosiding lalu, Muhammad Nor memohon mahkamah supaya anak guamnya dirujuk ke hospital psikiatri berikutan hasil temu bual pihaknya bersama tertuduh mendapati keadaan mental anak guamnya dilihat tidak stabil.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Afiq Qiwamuddin Mustapha Shakri.

Mahkamah kemudian menetapkan 7 November depan bagi sebutan semula kes.

Pada 1 Jun lalu, Muhammad Fakrul Aiman didakwa membunuh Nur Anisah Abdul Wahab, 21, di Jalan Sungai Limau di sini antara jam 8.30 malam 22 Mei hingga jam 8 pagi, 23 Mei lalu.

Bekas penuntut kolej itu dituduh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan.– BERNAMA

| ARTIKEL BERKAITAN

Loading...
Terkini