comscore
Tumpuan :
Mahkamah

Representasi jurutera IT gugur tuduhan buat hantaran jelik hina Islam, ditolak AGC

Ahmad Feisal Mohd Kamil – Foto fail NSTP

KUALA LUMPUR: Jabatan Peguam Negara (AGC) menolak representasi yang dikemukakan seorang jurutera teknologi maklumat bagi menggugurkan pertuduhan membuat dan menghantar komunikasi jelik menghina agama Islam berhubung isu homoseksual di Facebooknya pada Januari tahun lalu.

Timbalan Pendakwa Raya Nurilya Ellyna Nor Azmal memberitahu perkara itu kepada Hakim Mahkamah Sesyen Siti Aminah Ghazali pada sebutan kes hari ini bagi memaklumkan status representasi yang dikemukakan Ahmad Feisal Mohd Kamil, 62, pada Mei lalu, selain memohon supaya tarikh perbicaraan ditetapkan.

Peguam Alvin Ku yang mewakili Ahmad Feisal mengesahkan perkara itu.

Siti Aminah kemudian menetapkan tarikh perbicaraan kes pada 14 hingga 16 Oktober ini.

Pada 21 November tahun lalu, Ahmad Feisal mengaku tidak bersalah atas pertuduhan membuat dan memulakan penghantaran komunikasi jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain di akaun Facebook ‘Feisal Kamil’ pada 12.17 tengah hari, 10 Januari 2023.

Pautan itu kemudian dibaca di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Menara KPJ di Wangsa Maju pada 1.45 tengah hari, 12 Januari 2023.

Dia didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 233(3) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM50,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-duanya, dan boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.-BERNAMA

Ikuti sekarang! WhatsApp Channel rasmi Buletin TV3 untuk berita terkini setiap masa

Loading...
Terkini